U2 objavio video u povodu 20. godišnjice sarajevskog koncerta

U2 i američki reditelj i autor Bil Karter (Bill Carter) objavili su video kojim se obilježava dvadeseta godišnjica koncerta tog slavnog irskog benda u Sarajevu, koji je održan 23. septembra 1997. na stadionu Koševo.

Video sadrži koncertni snimak poznate pjesme “Miss Sarajevo” koju je bend povodom godišnjice izveo na koncertu u američkom gradu Feniksu 19. septembra 2017. godine, saopćila je Agencija za oglašavanje “Fabrika”.

Bono i Bil Karter su ovom prilikom razgovarali o utjecaju koji je poslijeratni sarajevski koncert imao na članove benda i njihovu posvećenost humanitarnom radu. U povodu jubileja, Bono je izrazio želju da pošalje video poruku građanima BiH. Pjesma “Miss Sarajevo” izvorno je nastala za istoimeni dokumentarni film Bill Cartera, snimljen tokom opsade Sarajeva, koji prikazuje svakodnevni život građana u opkoljenom gradu, scene trčanja pod snajperskim mecima i guranje kolica s kanisterima pitke vode.

Tokom protekle dvije decenije, grupa U2 je izvodila ovu pjesmu uz scene iz dokumentarnog filma na raznim koncertima, uvijek u kontekstu aktuelnih društveno-političkih zbivanja u svijetu. U videu Bono kaže: “Pjesma ‘Miss Sarajevo’ može imati toliko različitih primjena.

Na ovoj turneji možemo je nazvati ‘Miss Syria’, s obzirom na njenu ideju herojskog otpora protiv ugnjetavanja”.

 

Loading..