SRBIN TREĆI NAJVEĆI TERORISTA SVIJETA: Osama bin Ladem ideju za NAPAD NA KULE UKRAO OD ČETNIKA?!

U jednoj od “spektakularnijih” operacija 1979. godine pripadnici SOPO-a, na čelu sa Kavajom, izveli su otmicu putničkog aviona boing 727 na letu iz Njujorka za Čikago.Plan je bio da zahtjevaju oslobođenje jednog od svojih članova, pa da avionom odu do Beograda i zabiju ga u sjedište Komunističke partije u Beogradu, čuveni CK.

 Svijet pamti 11. septembar. Al-Qaida je tada otela 4 američka aviona, a dva su udarila u Svjetski trgovinski centar(STC) na Menhetnu u Njujorku.Korijen ove ideje seže do četnika, pišu beogradski mediji i dodaju da je Osama bin Laden možda “prepisivač,” te da je ideja o napadu već viđena.

Krenućemo od srpskog oslobodilačkog pokreta Otadžbina koji su osnovali nacionalisti i antikomunisti. Oni su se zdušno borili protiv Titovog režima, raznim napadima (na jugoslovenske ambasade u SAD), ali mnogi od njih su izvedeni komično. Nikola Kavaja je bio značajna ličnost i jedan od osnivača ovog pokreta, piše Espreso.rs.

U jednoj od “spektakularnijih” operacija 1979. godine pripadnici SOPO-a, na čelu sa Kavajom, izveli su otmicu putničkog aviona boing 727 na letu iz Njujorka za Čikago.

Plan je bio da zahtjevaju oslobođenje jednog od svojih članova, pa da avionom odu do Beograda i zabiju ga u sjedište Komunističke partije u Beogradu, čuveni CK.

 

Ovaj plan je propao iz osnovnog razloga: 727 je imao nekoliko hiljada milja premali dolet da bi doletio u Jugoslaviju.

Nakon što mu je Kavaja, koga je pokušao da oslobodi, putem telefona saopštio da neće poći sa njim, pustio je putnike na slobodu, zadržavši samo pilota, kopilota, a u posadi aviona bio je i još njegov advokat. Prinudio je posadu da odlete iz Čikaga do aerodroma Dž. F. K. u Njujorku.

Tamo je izneo svoj veliki plan. Još uvijek se nadavši da će da odlete za Beograd, na savjet svog advokata odletjeli su za Irsku, koja nije imala ekstradicioni sporazum sa Sjedinjenim Državama.

Nadavši se političkom azilu, Kavaja se predao u Irskoj koja ga je isporučila Sjedinjenim Državama.

Osuđen je u SAD na kaznu zatvora od 65 godina zatvora. Kavajine akcije navodno se izučavaju na Vojnoj akademiji SAD.

 

Zovu ga najvećim lovcem na Tita, koga je navodno pokušao da ubije 4 puta.

Na TV kanalu History proglašen je za trećeg najvećeg teroristu svijeta, odmah iza Karlosa i Bin Ladena! Dobio je ugovor iz Holivuda za snimanje dokumentarnog filma o srpskim komandosima. Vjerovao je da će u američkom dokumentarnom filmu pokazati svijetu da je bio najveći među najvećima:

  • Kakav Karlos?! Najbolji je Nikola Kavaja – govorio je u svom stilu u poslednjem intervjuu Reviji 92. – Karlos je imao milione dolara. Iza Karlosa su stajale milijarde, moćni SSSR, možda i Titova Jugoslavija, ceo Istočni blok. Za ubistvo Tita imao sam budžet od 15.000 dolara. Da sam ja imao milion i jednoga sebi ravnoga, nikada Tito ne bi živu glavu izneo iz Amerike.

No, pored svih zločina dočekao je slobodu, i umro 2008. godine u svom stanu u Beogradu.

(S-B)

 

Loading..