AKO IKO ZNA, ZNA DODIK: “Sloboda generala Gotovine plaćena je desetinama…”

“Hrvatskom vojno-policijskom akcijom “Oluja” Srbi su u toj zemlji od konstitutuvnog naroda postali mala, obespravljena zajednica.”

On nije htio da komentariše najavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji je, navodno, odlučio da u septembru prisustvuje obilježavanju godišnjice stradanja srpskih civila u Varivodama tokom posljednjeg rata. Dodik je naglasio da je “Oluja” bila “smišljena akcija kojom su sa svojih vjekovnih ognjišta protjerani Srbi i da za to etničko čišćenje niko nije odgovarao”.

“Ta akcija ‘Oluja’ nije nešto samo da se na ovaj ili onaj način obilježi u Hrvatskoj. To je pitanje ukupnih srpsko-hrvatskih odnosa. Odlazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin na obilježavanje Hrvatska je iskoristila da pokaže kvazidemokratsko lice. Miloševićev odlazak tamo nije bila laka odluka, ali on je to odlučio i to je bio njegov izbor. Srbi su prije tamo bili konstitutivan narod, a sada su samo zajednica. Više od 220 hiljada Srba i dvije hiljade ubijenih i nestalih bilans su te akcije, za koju niko nije odgovarao. Јavna je tajna da je dato na desetina miliona eura da se plati sloboda generala Gotovine”, zaključio je Dodik za Radio Republike Srpske.

(SB)

Loading..