Bego Alagić: Ovo je velika uvreda i nepravda za mog brata Mehmeda

Ja znam šta misle oni preko Drine. Ali, nisam znao da mi ovi domaći misle isto, i gore. Ako moj brat nije zaslužio to priznanje, onda ja ne znam ko jeste

Zgradu Općine i grad s okolnim selima nije moguće odbraniti zbog strateški raspoređenih srpskih sela, izmiješanosti stanovništva u gradu, nego samo izmještanjem vojno sposobnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva na teritoriju gdje prevladavaju muslimani i gdje se nesmetano može izvršiti vojna obuka, priprema i formiranje vojske za daljnje djelovanje. U ovakvim uvjetima vrijeme odugovlačenja u pregovorima vam je faktor očuvanja ljudskih resursa.

Rekao je ovo 18. aprila 1992. godine rahmetli general Mehmed Alagić članovima pregovaračkog tima koji su tražili njegovo mišljenje o događajima koji će uslijediti i u kojima je rahmetli general imao presudnu ulogu.

Nije valjao ni živ

Heroja Mehmeda Alagića nema na spisku za „Medalju otpora“ koji je sačinila komisija koju je formiralo Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH, na čijem je čelu Salko Bukvarević (SDA). Nisu komisiji bila dovoljna ni svjedočanstva brojnih saboraca rahmetli Alagića o njegovoj ogromnoj ratnoj ulozi u spašavanju Sanskog Mosta, ali i ostatka Krajine, kao ni brojni dokumenti.

  • Ovo je velika uvreda. Ali, kada vidim ko je na tom spisku, bolje je i što nema mog brata – kaže za „Dnevni avaz“ ogorčeni Ekrem Bego Alagić, brat rahmetli generala.

S Ekremom razgovaramo ispred džamije u Fajtovcima, koja nosi ime po njegovom rahmetli bratu. U haremu džamije je i mezar generala Alagića.

  • Ja znam šta misle oni preko Drine. Ali, nisam znao da mi ovi domaći misle isto, i gore. Ako moj brat nije zaslužio to priznanje i ako ga niko nije predložio, onda ja ne znam ko jeste. Ali, nije on njima valjao ni dok je bio živ. Nepravda ga je i otjerala u grob – kaže Bego Alagić.

Dodaje da ga ništa ne iznenađuje.

  • Pa, ništa to meni nije ni čudno, jer dok je moj brat bio živ, svu zemlju i imanje koje smo imali pokušali su nam oteti. Ne znam zbog čega. I onda sam ja potegao stare papire i uspio vratiti. Nisam sve, ali sam uspio. Sve je to njega vrijeđalo, kidalo iznutra – ističe Bego Alagić.

To je naredba

Sjeća se da je u vremenu poslije rata, kada je, kako kaže, dignuta hajka na njegovog brata, general znao reći da mu je teško što je ostavio zdravlje boreći se za domovinu, a da mu se sada tako vraća.

  • Sjećam se kada je došao jedan policajac da mu oduzme pasoš. Čovjek je pola sata plakao i držao njegov pasoš u rukama, samo je ponavljao: „To je naredba.“ Eto tako se naša vlast ponaša prema sinovima domovine. I poslije, njegova žena kakve je torture prolazila zbog penzije, ma sramota. I zato ja svoju djecu odgajam ovako, samo bježite odavde, ovo nema smisla nikakvog – dodaje Bego Alagić.

Na kući Bege Alagića u Fajtovcima je tabla s natpisom „Farma Mehmed Alagić“.

  • Farma nosi ime po mom sinu Mehmedu, koji je dobio ime po svom rahmetli amidži Mehmedu – objašnjava Bego.
Loading..