BEOGRAD ĆE TEK SAD DA SAZNA PRAVU ISTINU O KOLJAČU IZ SREBRENICE: “Gledao je žrtve direktno u oči i obećavao da im se ništa neće desiti”

”Mladić je bio jedan od najzloglasnijih faktora tokom rata u BiH te je postao sinonim za nemilosrdnu opsadu Sarajeva u kojoj je ubijeno ili ranjeno više od 15.000 ljudi”, prenosi BBC čiji su novinari autori ovog filma.

U Beogradu će sutra početi 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma “Beldoks”, koji će obuhvatiti više od sto premijera, među kojima su film o suđenju generalu Ratku Mladiću, kao i ostvarenje o Mihailu Gorbačovu.

Festival će se do 15. maja održavati na 11 lokacija u Beogradu, a biće otvoren svjetskom premijerom filma “Linija života” Darka Bajića u “Kombank dvorani”, dok će na svečanom zatvaranju, nakon dodjele nagrada najboljim ostvarenjima, biti premijerno prikazan srpski dokumentarac “Električni orgazam za ljude budućnosti” u režiji Marije Vukić.

Publika festivala imaće prilike da vidi i pet ostvarenja iz programa nazvanog “Lavirinti pravde” koji na ispit stavlja pravdu, njeno čitanje, razumijevanje u modernom trenutku.

Film “Suđenje Ratku Mladiću” Henrya Singera i Roberta Milera predstavlja proces koji je pred Haškim sudom vođen protiv nekadašnjeg generala i načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Organizatori su najavili da će povodom dokumentarca o Mladiću u četvrtak, 9. maja, u 11 časova na konferenciji za novinare u Domu omladine govoriti i Piter Mekloski, bivši glavni tužilac u procesu Ratku Mladiću.

U BBC-ijevom dokumentarcu o sudskom procesu protiv Ratku Mladiću, bivši komandir Vojske Republike Srpske je prikazan kao čovjek koji je bio u srcu najtežeg zločina na tlu Europe, nakon Drugog svjetskog rata.

Haaški tribunal je proglasio Ratka Mladića krivim za genocid i zločine protiv čovječnosti te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora.

”Mladić je bio jedan od najzloglasnijih faktora tokom rata u BiH te je postao sinonim za nemilosrdnu opsadu Sarajeva u kojoj je ubijeno ili ranjeno više od 15.000 ljudi, te za ubistvo više od 7.000 bosanskih muslimana (muškaraca i dječaka) u Srebrenici. Srebrenički masakar će postati poznat kao najteži zločin počinjen na europskom tlu poslije Drugog svjetskog rata. Dokumentarac prikazuje Mladića kao direktnog učesnika u zločinu kada su srpske snage preuzele kontrolu nad gradom te je nadgledao rastavljanje muškaraca od žena”, prenosi BBC.

“Gledao je žrtve direktno u oči i obećao da im se ništa nažao neće desiti”, piše u opisu dokumentarca.

”Tokom pet godina, koliko je trajalo snimanje dokumentarca, režiseri Henry Singer i Rob Miler su imali do sad nezabilježen uvid u rad tužilaštva i odbrane u jednom od najznačajnijih procesa poslije Nirnberškog procesa. Također su razgovarali sa svjedocima tužilaštva i odbrane.

Radeći pod nezapamćenim pritiskom, tužilaštvo je nosilo breme dostizanja pravde za hiljade Mladićevih žrtava, s druge strane, Mladićeva odbrana je shvatala optužnicu protiv svoga klijenta ne samo kao individualnu optužnicu, već kao optužnicu protiv cijelog srpskog naroda koji živi u Bosni.

Ekipa dokumentarnog filma je također boravila sa Mladićevim pristalicama koji se svake godine okupljaju u njegovom rodnom mjestu gdje slave i stvaraju mit od čovjeka kojeg smatraju spasiocem srpskog naroda. Mladićeva supruga i sin redovno posjećuju ove skupove, a njegov sin je pobliže upoznao ekipu filma sa Mladićevim pristalicama koji odbacuju navode suda te veličaju jednu drugačiju sliku o Mladiću kao časnom čovjeku od integriteta.

Negiranje genocida u Srebrenici i skrivanje zločina Ratka Mladića, državna je politika Srbije od okončanja rata u BiH, tako da će prikazivaje ovog filma biti dobra prilika da srbijanska javnost sazna kakavog je zločinca Srbija godinama krila.

(SB)

Loading..