BIO JE NA OBILJEŽAVANJU 9. JANUARA, ALI NIJE BIO NA USKRŠNJEM PRIJEMU: Zašto Čović poštuje Karadžića, a ne poštuje kardinala Puljića i Katoličku crkvu?

I uskršnji prijem je još jednom poslao jasnu poruku da je ključna borba koja se danas vodi u Bosni i Hercegovini borba između vrijednosti multikulturalizma, vjerske tolerancije i suživota s jedne, te vrijednosti 9. januara s druge strane, koje danas zajedničkim snagama utjelovljuju Dodik i Čović.

Naddbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić organizovao je tradicionalni uskršnji prijem. Među zvanicama su bili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci, ministrica u Vladi Federacije Edita Đapo, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Zlatko Miletić i drugi.

Kao što iz priloženog možete vidjeti, na prijemu nije bilo Dragana Čovića kao predsjednika HDZ-a i nevladine organizacije HNS, kao i niti jednog drugog predstavnika iz ovih organizacija. Također, nije bilo ni srpskog člana PredsjedništvaMilorada Dodika, ali ni, zanimljivo, predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.

Postavlja se pitanje zbog čega na uskršnjem prijemu stranka koja sebi voli tepati da je stožerna hrvatska stranka nije poslala ne svog predsjednika, nego niti jednog svog predsjednika? Naravno, razlog je što na prijem pozvan član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

Iako je i sam Puljić oštro kritikovao izbor Komšića i njegovu politiku, ipak kao čelnik katolika u BiH ima elementarnu pristojnost da sa svoje pozicije ispoštuje funkciju člana Predsjedništva. No, tu istu pristojnost očigledno ne posjeduje i HDZ koji, zbog svog jeftinog politikanstva i nemirenja s porazom, nastavlja da demonstrira politiku primitivizma,  nacionalističke ostrašćenosti i elementarnog nepoštivanja države. Ovo potonje otvoreno su pokazali već nakon izbora kada su njihovi općinski načelnici redom proglašavali svog člana Predsjedništva personom non grata, a pored nepoštivanja države sada vidimo da im nije više sveta ni Katolička crkva.

Do kojeg stadija anticivilizacijski put kojem je Čović poveo HDZ vodi, pokazuje činjenica da se dotičn nije pojavio na uskršnjem prijemu vlastitec crkve, ali je zato bio na derneku povodm 9. januara u Banja Luci, na obilježavanju Dana Republike Srpske, na kojem je između ostalog posthumno odlikovan ratni zločinac Slavko Lisica, osuđen za zločine nad Hrvatima. Stoga, ne treba ni da čudi što se na prijemu također, valjda u ime devetojanuarskog bratstva i jedinstva s HDZ-om, nije pojavio ni trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Stoga i uskršnji prijem je još jednom poslao jasnu poruku da je ključna borba koja se danas vodi u Bosni i Hercegovini borba između vrijednosti multikulturalizma, vjerske tolerancije i suživota s jedne, te vrijednosti 9. januara s druge strane, koje danas zajedničkim snagama utjelovljuju Dodik i Čović.

(S-B)

Loading..