Bursać poručio Mladiću: Kaži monstrume, pa da završimo!

Ratko Mladić je u prvostepenoj presudi osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina. Argumentima obrane u utorak je u Haagu počelo iznošenje žalbi na presudu bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Tužilaštvo, koje se također žalilo na prvostupanjsku presudu kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor, svoju žalbu iznijelo je u srijedu.

Ovim povodom reagovao je banjalučki novinar Dragan Bursać. Njegovu reakciju vam prenosimo u cijelosti:

“ratko mladić danas je molio da mu se da mogućnost od 31 minute da se obrati sudskom vijeću. ratko mladić je za 31 minut ubijao žene, djecu, starce, bebe i nemoćne u ime srBstva, srbislavije i jna. ratko mladić nikome od njih nije dao niti 31 sekundu. I za to je nagrađen platom, penzijom, ordenjem i nacističkim oreolom srBskog heroja. ratko mladić traži ono što mu ne treba i što nikome dao nije. Ni djetetu, ni starcu, ni trudnici, ni dječaku, ni djevojčici. ratku mladiću bi 31 minut milosti bilo dovoljan za spas makar 8 hiljada ljudi.

Nije čekao! Milost nije dao!

I baš zato mu treba dati taj 31 minut!

Neka kaže!

Čekaćemo!

U ime kostiju, odjeće i obuće gumene što se ne raspada. U ime staniola na tabli čokolade i kutiji cigareta što se ne raspadaju! U ime majki, dajdžinicia, amidžinica, čija se ljubav u čekanju ne raspada…

U ime teksta koji nastaje za 31 minutu, koji se raspasti neće.

Kaži monstrume, pa da završimo!”, stoji u reakciji banjalučkog novinara.

Podsjećamo, pravomoćna presuda se očekuje tokom sljedeće godine. Time bi trebao biti okončan posljednji veliki slučaj pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove koji je naslijedio Haški tribunal.

Loading..