ČAS HISTORIJE: Znate li da su partizansku zastavu u oslobođenom Sarajevu prvi su postavili borci 16. muslimanske udarne brigade

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježja i prigodnim programom u Domu kulture na Vratniku, danas se obilježeva 73. godišnjica ulaska prvih partizanskih jedinica, kroz Višegradsku kapiju, tokom oslobođenja Sarajeva 5. aprila 1945. godine.

– Danas se navršila 73. godišnjica od ulaska prve partizanske jedinice, 16. muslimanske narodnooslobodilačke udarne brigade u okupirano Sarajevo, pred kraj Drugog svjetskog rata. Tačnije 5. aprila 1945. kroz Višegradsku kapiju su ušli partizani da oslobode grad Sarajevo od fašista – kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Upravnog odbora Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Općine Stari Grad Mirsad Hajdar te podsjetio da su Sarajevo oslobodili borci različitih nacionalosti.

Prema riječima Ibrahima Čomića, predsjednika SABNOR-a Kantona Sarajevo, 5. april predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj historiji BiH.

– To je dan kada su okončane pripreme, koje su počele mnogo ranije, za oslobađanje grada Sarajeva. Manje se govori o tome da su pripreme za oslobođenje Sarajeva počele krajem 1944. godine iz pravca Konjica prema Ivan Sedlu. Ono što je vrlo interesantno je da je prilikom prilaska brojnih jedinica za oslobađanje Sarajeva drug Tito rekao da pošto u Sarajevu živi najviše muslimana dobro bi bilo da 16. muslimanska bude među prvima koji će ući u grad. Tako da su tog jutra jedinice Narodno-oslobodilačke vojske počele ulaziti u Sarajevo i time su započele borbe za oslobađanje. Sutradan grad je potpuno oslobođen – kaže Čomić i dodaje:

– Svima nama u SABNOR-u je žao što se češće terminira sa Danom grada Sarajeva, a manje sa Danom oslobođenja grada Sarajeva, jer to je neupitna historijska činjenica. Vjerovatno da je i to jedan od načina da se zatre historija NOR-a i svega onoga što je ona nosila i što nosi sa sobom.

– Dakle, 6. aprila i svi događaji tog datuma koji su se dogodili u Drugom svjetskom ratu i u novijoj historiji imaju jednu zajedničku nit. Ona je simbolično ovdje baš na ovom mjestu. Dolaskom partizana u grad Sarajevo i BiH ušle su nove vrijednosti. Te nove vrijednosti su prije svega antifašizam, koji je jedna od osnovnih evropskih vrijednosti, i zajednički život. Ne život jednih pored drugih što se danas često govori, nego zajednički život. To su dvije vrijednosti koje mi baštinimo i sa njima možemo da idemo u Evropu – istakao je Trivić.

Gavrić je naglasio da je 5. i 6. aprila grad Sarajevo rekao ne fašizmu i nacizmu, te da se nada da će se još sto godina obilježavati ti datumi, te na taj način uputiti poruka svima koji žele da podijele grad, da je to nemoguće.

Nakon polaganja vijenaca na spomen-obilježja, program obilježavanja ulaska partizanskih jedinica za oslobađanje Sarajeva nastavljen je u Domu kulture Vratnik.

Izvor: saff.ba

Loading..