ČEDA SVOJU PORODICU POISTOVJETIO SA HATIDŽINOM I OVOM OBJAVOM DIGAO SRBIJU NA NOGE: Evo kakavu KAZNU traži za Radetu

“Neprihvatljiv je čin Radete, u kojem je anticivilizacijskim riječnikom napala preminulu predsjednicu Majki Srebrenice Hatidžu Mehmedović, sramno se rugajući njenoj žrtvi i žrtvi njene porodice. Radi se o ženi koja je ostala bez muža i dva sina u genocidu počinjenom u Srebrenici.

“Danas sam uputio pismo predsjednicima svih poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srbije, u kojem sam zatražio da se ne održavaju sjednice dok potpredsjednica parlamenta Vjerica Radeta ne podnese ostavku ili ne bude smenjena sa svih funkcija”, poručio je Čedomir Jovanović, predsjednik LDP-a i narodni poslanik u Skupštini Srbije.On je na svojoj Facebook stranici napisao kako je čin Radete anticivilizacijski, te da je sramno rugala žrtvu preminule Hatidže Mehmedović, kao i žrtvu njene porodice.Jovanovićevu objavu prenosimo u cjelosti.

“Neprihvatljiv je čin Radete, u kojem je anticivilizacijskim riječnikom napala preminulu predsjednicu Majki Srebrenice Hatidžu Mehmedović, sramno se rugajući njenoj žrtvi i žrtvi njene porodice. Radi se o ženi koja je ostala bez muža i dva sina u genocidu počinjenom u Srebrenici.Ono što je uradila Radeta poslije njene smrti je nešto sa čime se niko normalan u ovoj zemlji ne može složiti. I sâm sam dijete jasenovačkih žrtava i potomak Slobodana Jovanovića koji je 1912. godine krenuo u rat sa šest sinova, a vratio se samo sa jednim 1918. godine. Upravo zato me ni porodica, ni prijatelji, ni svijet koji me okružuje (a oni su zajednički većina) ne bi razumjeli kada bih podržavao Radetu, a od Hatidže i njene žrtve okretao glavu.Moramo biti solidarni u trenutku kada se sa najvišeg mjesta u parlamentu Srbije šalju tako monstruozne poruke koje se graniče sa ljudskim razumom. Zato naglašavam da ni po koju cijenu ne treba da učestvujemo u radu parlamenta dok Vjerica Radeta ne ode sa mjesta potpredsjednice i narodne poslanice.

Radi se o osobi koja je bila najglasnija u hajci koja je vođena protiv poslanika Mehe Omerovića, optužujući ga za navodnu krađu, što je rezultiralo i njegovom ostavkom. Vrijeme je da i sama napusti skupštinsku klupu. Nakon njenog dugogodišnjeg ratnohuškačkog političkog djelovanja, njeno posljednje ismijavanje žrtvama rata je nešto čemu se moramo jasno i glasno suprotstaviti. Poslije posljednjeg sramnog čina, Vjerica Radeta i dalje ostaje na mjestu sa kojeg se vodi parlament. To je nedopustivo za društvo koje teži ka uspostavljanju evropskih civilazacijskih vrijednosti. Radeta ne smije više nijedan dan ostati na funkciji potpredsjednice Skupštine i narodne poslanice i oko toga nema nikakvog kompromisa, jer ono što je ona izgovorila uvreda je za sve žrtve rata, za stradale i prognane, za sve nas koji živimo u ovoj zemlji ili u regionu.Zato je ostavka ili njena smjena najmanje što možemo da uradimo za sve ljude koji su preživjeli pakao zbog političkog ludila iz koga dolazi i Vjerica Radeta. Dužnost je svih parlamentaraca, bilo da su dio vladajuće većine ili u opoziciji, da se izjasne o našem prijedlogu i pokažu jedinstven stav da Vjerici Radeti nije mjesto u parlamentu. To je najmanje što možemo da učinimo kako bismo sačuvali dostojanstvo društva koje mi, kao narodni poslanici i poslanice, predstavljamo u srpskom parlamentu.

Već smo tražili od Skupštine da konstatuje prestanak mandata predsjedniku Srpske radikalne stranke, Vojislavu Šešelju, zbog toga što je nedostojno i protiv zakona da osuđeni ratni zločinac sjedi u parlamentu. Radi se o članovima organizacije koji su očigledno i dalje spremni da pozivaju na nasilje, da maltretiraju one koji se sa njima ne slažu, da prizivaju sukobe sa susjedima, ne prezajući ni od čega. Puno je zla došlo sa njihove strane da bi danas na ovo svi ćutali, i puno je krvi proliveno zbog politike radikala koji su spremni da učine apsolutno sve, ali to ne može proći bez posljedica”, poručio je Jovanović.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Loading..