Čedomir Jovanović komentarisao presudu Radovanu Karadžiću

Pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću i izrečena kazna doživotnog zatvora, uz potvrdu svih navoda iz prvostepene presude, delimična je, ali nedovoljna, satisfakcija za porodice žrtava koje su stradale zbog njegove politike, kazao je danas Čedomir Jovanović nakon presude Radovanu Karadžiću.

“S druge strane, ova presuda jeste jedan od osnova i temelja na kojima možemo graditi nove odnose kao i politiku pomirenja u celom regionu. To se, pre svega, odnosi na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su narodi od ove politike najviše i stradali.

Nema danas pobednika ili poraženih. Ovo je dan kada moramo još jednom razmisliti gde nas je odvela ludačka politika devedesetih i kako završavaju oni koji su vodili zemlje u besmislene ratove, a građane u pakao.

O skidanju krivice sa celog naroda za zločine Karadžićeve ratne politike odlučićemo sami, ukoliko budemo spremni da se od tih zločina ogradimo i da osudimo politiku koja je do njih dovela.

Nije vreme za otvaranje starih rana, za raspirivanje mržnje među nama. Presuda Radovanu Karadžiću mora biti snažna opomena i poziv na odgovornost pred samim sobom, kao i pred prošlim i generacijama koje dolaze. Ova presuda je podsetnik šta se dešava kada se problemi rešavaju ratom i razlog da u budućnosti vodimo politiku koja će sprečiti da nam se surova prošlost ikada više ponovi.

Samo će takva politička borba u budućnosti imati smisla, samo ćemo na taj način pokazati da smo razumeli i prihvatili činjenice vezane za sva počinjena zla – kako ona kojima je u Hagu presuđeno, tako i ona koja su ostala nekažnjena.

I na kraju, samo jasnom osudom ratnih zločina i zločinaca iz ratova devedesetih možemo se nadati razumevanju i saradnji u regionu, pa i zajedničkoj budućnosti na zdravim osnovama”, saopćio je Jovanović nakon današnje presude.

Izvor: N1

Leave a Reply