CRNADAK TVRDI DA DODIK PUCA IZ PRAZNE: “REFERENDUM u RS-u nije održan jer ga je u Skupštini RS-a DODIK ZAUSTAVIO”

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak kazao je za Srpskainfo da je teško povjerovati da će srpski član Predsjedništva Milorad Dodik ispuniti svoje prijetnje vezane za vraćanje na prvobitni dejtonski sistem i uređenje BiH.

On ističe da na takav zaključak dolazi s obzirom na to da je upravo Dodik spriječio raspisivanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

– Teško je povjerovati u Dodikove prijetnje, jer je takav scenarij upravo on zaustavio. Podsjećam da je parlament Srpske ranije donio odluku o raspisivanju referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Taj referendum nije održan samo zato jer je to Dodik lično tražio. Naime, na Dodikov zahtijev, skupštinska većina okupljena oko SNSD je taj referendum suspendovala – podsjeća Crnadak.

On ističe da je iz tog razloga vrlo teško povjerovati da će Dodik ići sa navedenim scenarijom.

– Ako je on lično to zaustavio, po kojoj logici sad treba da očekujemo da će to provesti. Neće toga biti – kategoričan je Crnadak.

Podsjećamo, Dodik je sinoć upozorio da će Republika Srpska, ukoliko prilikom formiranja vlasti na nivou BiH budu zaobiđeni njeni izborni pobjednici, odlukama Narodne skupštine Srpske ponovo uspostaviti prvobitni dejtonski sistem i uređenje BiH. Dodik je precizirao da to znači da će prekinuti sistem indirektnog oporezivanja, ukinuti nadležnost nelegalnih i nefunkcionalnih Tužilaštva i Agencije za istrage i zaštitu BiH na teritoriji Srpske, te poništiti sve nametnute odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Loading..