DEBAKL ČOVIĆA I PLENKOVIĆA: Vijeće za vanjske poslove EU usvojilo tri zaključka o BiH, ni riječi o “hrvatskom pitanju”!

Vijeće za vanjske poslove EU na današnjoj sjednici u Briselu je kratko raspravljalo o situaciji u BiH, a zaključke je na konferenciji za medije iznijela visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Mada se očekivalo da će se Vijeće očitovati o zahtjevima Hrvatske u vezi s Izbirnim zakonom BiH, kako su to njavili hrvatski premijer Andrej Plenković i lider HDZ-a, BiH, Dragan Čović. Mogherini je javnosti saopćila da su donesena tri zaključka i to da se nakon okončanih izbora što prije formiraju vlasti na svim nivoima, da se izabrani zvaničnici u potpunosti posvete na implementaciju reformske agende, te da se što prije riješe pitanja vezana za Izborni zakon.

“Ministri su bili u potpunosti saglasni da se EU u narednom periodu treba više posvetiti BiH te obaviti intenzivne razgovore s liderima”, izjavila je Mogherini.

Hrvatski premijer Ander Šlenkovć reako je u Hrvatskom saboru sredinom protekle sedmice da će Vijeće EU-a za vanjske poslove u ponedjeljak 19. oktobra detaljno analizirati opće izbore održane u BiH u oktobru kako bi se pokušao riješiti problem “marginalizacije” bosanskohercegovačkih Hrvata i njihova stavljanja u “podređeni položaj”.

Plenković je u Saboru predstavio izvještaj o zadnja četiri sastanka Evropskog vijeća, dva formalna koji su održani krajem juna i sredinom oktobra, te dva neformalna – jedan u Sofiji u maju i jedan u Salzburgu sredinom septembra.

Premijer je izrazio zadovoljstvo načinom na koji su primljena njegova stajališta o BiH i položaju hrvatskog naroda koja je iznio na summitu EU-a u Bruxellesu u oktobru.

Lider HDZ-a, Dragan Čović, također je rekao da će se “EU očitovati o marginalizaciji Hrvata u BiH”.

(S.B.)

Loading..