Dodik i Tači kuhaju staru čorbu

Balkanski političari su sastanke i samite pretvorili u kafanske rasprave, jer glasači tako vole

Nekoliko regionalnih sastanaka u prethodne dvije sedmice nisu ponudili poboljšanje odnosa među političkim predstavnicima zemalja regije, naprotiv, upućivane su samo otrovne strelice od većine učesnika raznih samita. Zašto je to tako i zašto umjesto lidera imamo populiste, kako je to primjetio i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer, za Oslobođenje komentarišu politički analitičari iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Balkanizacija političara
Dušan Janjić, politički analitičar iz Srbije, tvrdi da ono što javnost dobije na pres-konferencijama, najčešće nema veze sa onim kako su oni nastupali iza zatvorenih vrata.

  • Iza zatvorenih vrata se nešto kaže na način koji je prihvatljiv za domaćina i gleda se da se onom drugom saopšti poruka indirektno. Ove predstave na pres-konferencijama govore da je populizam na djelu i da se računa isključivo s populističkom politikom. To je jedna balkanizacija političara, koja je počela da liči na balkansku kafanu. Mislim da je vrhunac toga ovo što se dešavalo u Tirani, ističe Janjić.

Milorada Dodika i Hašima Tačija izdvojio je kao osobe koje se posebno trude da izazivaju incidente.

  • To je neko odmjeravanje gdje će Tači da pokaže da je borac protiv srpskog ne znam čega, a Dodik će da mu uzvrati, tako da je to novina koja je začinila, inače, staru čorbu. To će kod građana piti vode dok god glasaju za takve ljude i političari to dobro znaju. Imamo vremena kada je Dodik govorio potpuno drugačije, pojašnjava on.

Politički analitičar Adnan Huskić kaže kako se dno pomjera, da ne možemo biti nakon svega iznenađeni načinom komunikacije i time što se čak i takvi forumi koriste da bi se kupili poeni kod kuće.

  • Nije ovo neki pokušaj da se nešto i promijeni suštinski, prvenstveno govorim o onome što su goruća pitanja i o čemu se uglavnom i raspravlja, već je i to postalo instrumentalno i čini mi se da je to čak neka reakcija na nešto što se dugo vidi kao jedna vrsta zamora i potreba da se ovi sastanci održavaju pro forme, bez neke suštine u cijeloj stvari. Možda su i političari iz regije u tom smislu shvatili da je pravo vrijeme da to iskoriste za borbu na domaćem političkom planu, navodi Huskić.

Na pitanje da li se od takvih ljudi može očekivati da region povedu naprijed ka euroatlantskim integracijama i svjetlijoj budućnosti, Huskić odgovara da našu regiju smatra podložnom spoljnim utjecajima i uopšte globalnim kretanjima.

Zapad popustio
– U tom smislu se vidjelo da regija ide u određenom smjeru kada smo imali snažnije prisustvo Zapada i u nekom normativnom smislu, ali i po pitanju nekog angažmana u regiji. Kada je ta vrsta pritiska nestala onda je, ustvari, isplivalo ono najgore što može isplivati u tim situacijama, a u jednoj takvoj se nalazimo sada. Mi, nažalost, još nemamo u regiji političare sa vizijom, koji su spremni da izađu iz onoga što su zadati okviri posljednjih 30 godina, podsjeća on.

Političari bi trebali, dodaje Huskić, shvatiti momenat u kojem se nalazi regija, da smo ponovo na nekoj vjetrometini, na kojoj se prelamaju odnosi Istoka i Zapada, a da mi u svemu tome služimo kao kusur globalnih prestrojavanja.

Izvor:oslobodjenje.ba

Leave a Reply