DODIK MOŽE PJEVATI BORBENE: Nakon novog napada na CIK, uslijedila brza REAKCIJA AMERIČKE AMBASADE

“Slažemo se sa CIK i koalicijom “Pod lupom” da je racionalna izborna reforma hitno potrebna da bi se podigao nivo zaštite od prevara”, navode iz Ambasade SAD-a.

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela odluku o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju. CIK je, također, usvojio i prijedlog odluke o nemogućnosti preuzimanja mandata načelnika općine Travnik. Po pravosnažnosti ove odluke, CIK će raspisati prijevremene izbore.

Povodom ove odluke, iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a rekli su da je CIK BiH uradio vrijedan posao.

– Dok se ove zime suočava s izazovima bez presedana, Centralna izborna komisija BiH uradila je hvale vrijedan posao razmatranja prijavljenih nepravilnosti u Doboju i Srebrenici – navode iz Ambasade SAD-a.

Naglasili su da se slažu s CIK-om i koalicijom “Pod lupom” o hitnom provođenju racionalne izborne reforme.

– Mi pozdravljamo sve mjere koje su konzistentne s Izbornim zakonom BiH i procedurama CIK, a koje se poduzimaju s ciljem potvrđivanja integriteta izbornih rezultata i potpune istrage utemeljenih navoda o prevarama.

Slažemo se sa CIK-om i “Pod lupom” da je racionalna izborna reforma hitno potrebna da bi se podigao nivo zaštite od prevara, poboljšala obuka i poraslo povjerenje građana u izborni sistem. Godina 2021. mora biti godina rada na usvajanju preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) da bi se fokus usmjerio na lekcije naučene na izborima 2020. – navode za “Oslobođenje” iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

(Sl.B.)

Loading..