Dodik: Ukinuti obilježavanje 1. marta i 25. novembra

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da će pravi politički haos nastati tek ako Ustavni sud BiH donese neku drugu suštinski odluku, osim da se ukida obilježavanje 1. marta i 25. novembra u BiH.

Dodik je novinarima u Banjaluci izjavio da je riječ o istim stvarima koje su sudije donijele u odluci o ukidanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, “čime su rekli da to ugrožava neke druge, a zna se sasvim sigurno da 1. mart nije dan koji Srbi obilježavaju, pa su prema tome i oni ugroženi”.

“Ako se utvrdi da to jeste, onda to govori da ova zemlja nema nikakvog smisla i da nakon takve eventualne odluke koja bi potvrdila obilježavanje 1. marta, onda mi više nemamo šta da tražimo u BiH”, smatra predsjednik Republike Srpske.

On je dodao da je, čim je koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila apelaciju, očekivao da bude ukinuto obilježavanje 1. marta i 25. novembra.

“Nemaju šta drugo, kada su se drznuli da nama to urade za 9. januar”, zaključio je Dodik.

Ustavni sud BiH razmatraće na sjednici zakazanoj za sutra u Sarajevu zahtjeve poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti BiH, kao i za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti BiH.

Koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila je 6. decembra prošle godine Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti.

Izvor: bosniaks.info/SRNA

Loading..