DODIKOV PULEN, UBICA I OTMIČAR: Načelnik Vlasenice Mićo Kraljević na bilbordu sa Ratkom Mladićem, EVO KOJU PORUKU JE POSLAO BOŠNJACIMA

“Jurišnici” simboliziraju jurišni odred Vojske Republike Srpske koji je ovih dana obilježio 26. godišnjicu osnivanja u Vlasenici.

U Vlasenici je postavljen bilbord “Jurišnika”, na kojem se nalaze fotografije aktuelnog opštinskog načelnika Miće Kraljevića i osuđenog za ratne zločine, ratnog komandanta Vojske Republike Srpske (RS) Ratka Mladića.

Bilbord sa slikama Mladića i Kraljevića, člana Saveza nezavisnih sodijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, je postavljen pored kuća gdje su u ljeto 1992. ubijani bošnjački civili.

“Jurišnici” simboliziraju jurišni odred Vojske Republike Srpske koji je ovih dana obilježio 26. godišnjicu osnivanja u Vlasenici.

Za Bošnjake koji žive u Vlasenici, postavljanje bilborda, kako kažu, predstavlja provokaciju. O tome za RS govori Senad Mehanović, koji je u tom gradu početkom 1992. preživio golgotu. Izgubio je više članova porodice i plakati, prema njegovim riječima, su vid zastrašivanja.

-Vidio sam plakate u Vlasenici, da su to jurišnici, da su oni oslobodioci ovog naroda. Ti plakati mene plaše, jer sam ovdje prepatio zbog ovih zločinaca. Ubijena su mi trojica amidža, otac i strina – kaže Senad.

Za lokalnog efendiju Nurdina Grahića ono što iritira Bošnjake Vlasenice su datumi kojima se veličaju događaji i pojedinci koji su, kako ističe, učestvovali u masovnom ubijanju na prostoru ove opštine.

-A to su dan oslobađanja Vlasenice od Bošnjaka, zatim skorašnji događaj kojim je obilježeno veličanje zlodjela pod nazivom ‘Jurišnici’. To je bio jedan odred koji je ‘čistio’ Vlasenicu i bošnjačko stanovništvo ubijao i progonio, na svaki način zlostavljao u periodu 1992. godine – kaže efendija Grahić.

Bošnjaci koji su se nakon rata vratili u Vlasenicu navode da su vlasti u staroj jezgri ovog gradića u istočnoj Bosni porušili stare bosanske kuće i podigli zanatski centar, a da Bošnjacima nije data naknada za uništenu imovinu. Istovremeno, neki od njih, poput Mirze Saračevića, koji je bio načelnik za priredu u Opštini, su dobili otkaz.

-Nedavno sam smijenjen sa te funkcije i mislim da mogu najbolje reći šta Bošnjake ovdje muči. To je diskriminacija i nezaposlenost. Svi zakoni, kad je u pitanju konstitutivnost naroda se ne poštuju. Nemamo Bošnjaka zaposlenih u institucijama, pa time imamo nezadovoljstvo kod istih. Kad su u pitanju radna mjesta u firmama, ni tu nemamo veći broj zaposlenih Bošnjaka. Vjerovatno se ta situacija preslikava sa ostalih opštinskih nivoa, tako da su i tu prava Bošnjaka ugrožena – navodi Saračević.

Niko od građana srpske nacionalnosti nije želio govoriti o bilbordima na kojima se nalazi Ratko Mladić, koji je prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Proglašen je krivim i za progone Bošnjaka i Hrvata u većem broju opština, ali oslobođen optužbe za genocid u opštinama Foča, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica. Na presudu su se žalili i haški tužioci i odbrana, a konačna presuda se očekuje naredne godine.

Inače, Tužilaštvo BiH podiglo je dosad najobimniju optužnicu pravosuđa BiH za ratne zločine u Vlasenici. Među optuženima je i aktuelni načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević zvani Mićo, član SNSD-a i bivši poslanik u Skupštini Republike Srpske.

Bio je ratni komandant interventnog voda Vojske RS-a. U optužnici se navodi da je, u vrijeme širokog i sistematskog napada na civilno bošnjačko stanovništvo na području Vlasenice i okoline, optuženi Kraljević kao komandir Specijalnog voda u Stanici javne bezbjednosti Vlasenica, počinio progon bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi.

Optužnica obuhvata ubistva i prisilne nestanke najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja više desetina osoba u više objekata za zatočenje na području Vlasenice, pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva te druge zločine koji su do proljeća 1993. godine doveli do progona gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti s navedenog područja, od čega se mali broj stanovnika vratio u mjesta prijeratnog boravka.

U optužnici se navodi da su optuženi, lično i direktno, zajedno s drugim pripadnicima vojske i policije, naoružani i uz prijetnju sile, progonili i pronalazili civile bošnjačke nacionalnosti, koje su iz njihovih domova ili drugih lokacija odvodili u objekte za zatočenje na nekoliko lokacija, uključujući i logor Sušica.

(S-B)

Loading..