Džaferović iz Brisela saopćio dobre vijesti / Dodik: Ovo je bio dobar dan za nas /Komšić: Zadovoljan sam

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je nakon sastanaka članova Predsjedništva BiH sa liderima Europske unije u Briselu da su imali vrlo korisne sastanke.

Džaferović je kazao da imaju dobre vijesti za BiH.

– Iduće sedmice će se objaviti dva izvještaja, jedan se tiče proširenja, a drugi paketa podrške za Zapadni Balkan. Kada je u pitanju proširenje EU, danas je na svim sastancima kazano da je BiH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta EU i da treba da predano nastavi na ispunjavanju svih obaveza iz tih 14 prioriteta. Ukoliko to bude tako, onda možemo očekivati kandidatski status u toku 2021. godine. To je danas kazano na ovim sastancima. Kada je u pitanju paket ekonomske podrške za Zapadni Balkan koji će biti predstavljen iduće sedmice, on bi trebao značajno da podrži infrastrukturu, energetiku i ekološki razvoj cijelog regiona Zapadnog Balkana – pojasnio je on.

Na sastanacima se razgovaralo i o ilegalnim migracijama.

– Imat ćemo punu podršku EU da se što uspješnije nosimo sa tim problemom. EU je pripremila novi plan migracija koji je trenutno na diskusiji članica EU. On će pomoći da se smanji broj ilegalnih migranata u BiH – kazao je Džaferović.

Jedna tema bila je i pitanje regionalne saradnje.

– Jasno je kazano da ono ono što se kod nas zove mini Šengen da je to implementacije četiri slobode. Nešto što će biti standardizirano u skladu sa pravilima EU. Da to nije zamjena, nego priprema za članstvo u EU – kazao je Džaferović..

Članovi Predsjedništva pozvali su Josepha Borrella, visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, na obilježavanje 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, što je on i prihvatio.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u Briselu da je zadovoljan obećanjem zvaničnika Evropske unije da će BiH sljedeće godine najvjerovatnije dobiti kandidatski status.

Nakon sastanka članova Predsjedništva sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyijem i potpredsjednikom Evropske komisije zaduženim za spoljne poslove Josepom Borellom Dodik je rekao da je ohrabren i prijedlogom novog pristupa rješavanju migrantske krize i ekonomskom podrškom za infrastrukturne projekte.

– Paket ekonomske podrške, koji se usaglašava i trebao bi ovdje biti usvojen sljedeći utorak, podrazumijeva izgradnju komunikacija, autoputeva, željeznica, plinovoda između glavnih gradova zemalja zapadnog Balkana. Bit će određeni i koridori, pa ćemo i mi uskoro početi da pripremamo dokumentaciju za te projekte. Utvrđeno ih je 18 za cijeli Zpadni Balkan – naveo je Dodik.

Utvrđena je i nova migrantska politika.

– To znači zadržavanje migranata na granicma i izbacivanje svih koj su se ovdjee zatekli bez osnova – pojasnio je Dodik na konferenciji za novinare nakon održanih sastanaka u Briselu.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je nakon sastanaka članova kolektivnog šefa države s najvišim zvaničnicima Evropske unije u Briselu iskazao zadovoljstvo.

– Zadovoljan sam današnjim danom. Sastanci su bili zaista dobri, posebno ovaj s komesarom Varhelyijem (evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelyi, op.a.) gdje smo više išli u detalje, neke konkretnije stvari – rekao je Komšić.

On je kazao da je ono što su čuli od predsjednika Evropskog parlamenta (David-Maria Sassoli) i komesara Borella (evropski komesar za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Joseph Borell) potvrda onoga o čemu su razgovarali na prethodnim sastancima.

– Moram reći da sam zadovoljan i sastancima i atmosferom koja je vladala na sastancima – rekao je Komšić na kraju kratkog obraćanja.

Izvor: SB

Loading..