DŽAFEROVIĆ UPOZORIO SRBIJU: Ne dovodite u pitanje granice BiH, izazvat ćete samo kraj Dejtona i entiteta

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem za javnost a vezi s izjavama Ane Brnabić, srbijanske premijerke, koja je govorila o prekrajanju granica.

Brnabić je, između ostalog kazala, govoreći o ukidanju granice između Albanije i Kosova,da su “očigledno granice na stolu i sada imamo da za neke (Kosovo i Albaniju) mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu”.

-Neprihvatljivim, štetnim i opasnim smatram nastojanje pojedinih zvaničnika Republike Srbije i bh. entiteta RS da u javnim istupima sve češće povezuju rješavanje odnosa između Srbije i Kosova sa Bosnom i Hercegovinom, njenim granicama i statusom entiteta RS.

Takvim izjavama, kojima se dovodi u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i nepovredivost njenih međunarodno priznatih granica, ne doprinosi se poboljšanju odnosa između dviju država. Naprotiv, time se šalju loše poruke i bespotrebno stvaraju tenzije.

Zvaničnicima Republike Srbije, ali i zvaničnicima bh. entiteta RS, trebalo bi biti potpuno jasno da se međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine nikada neće promijeniti. Bilo kakav pokušaj narušavanja teritorijalnog integriteta ili prekrajanja njenih granica neće dovesti u pitanje Bosnu i Hercegovinu, ali bi svakako značilo ugrožavanje mira i stabilnosti cijele regije, kraj Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i entitetske unutrašnje strukture Bosne i Hercegovine nastale u Dejtonu.

Bosna i Hercegovina se ničim ne miješa u rješavanje odnosa Srbije i Kosova. Stoga, od zvaničnika Republike Srbije očekujem da i oni prestanu Bosnu i Hercegovinu dovoditi u bilo kakvu vezu sa dijalogom na relaciji Beograd-Priština –navodi se u saopćenju Šefika Džaferovića.

(SAFF.BA)