EKSKLUZIVNO: Sulejman Ugljanin traži izbore za autonomni Sandžak

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin zatražio je danas od nadležnih državnih organa da raspišu izbore za teritorijalnu autonomiju Sandžaka, pozivajući se na “referendum, koji je održan 1991 godine”.

Ugljanin je pozvao vlasti Srbije i Evropsku uniju da pristupe reviziji akcionog plana za poglavlje 23 i 24 i manjinskog akcionog plana, tako što bi rezultate referenduma ugradile u te dokumente, prenosi Tanjug. Ugljanin zapravo traži da akcionim planom za poglavlje 23 i 24 bude utvrđen “datum za raspisivanje izbora za organe Sandžaka”.

“Srbija i EU da zajedno utvrde datum za raspisivanje izbora za organe Sandžaka” rekao je Ugljanin na pres konferenciji.

U okviru pet zahtjeva, Ugljanin traži i da se utvrdi datum za uspostavljanje “evropskih snaga bezbjednosti i evropskih pravosudnih organa u Sandžaku”, zatim datum za povlačenje srpske policije, vojske i tajnih službi, kao i srpskih pravosudnih organa”, a sve to, kako je rekao, u skladu sa odlukama “mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviju u Hagu”.

Ugljanin tvrdi da su Bošnjaci strano tijelo u državi gdje se institucije nazivaju Srpska vojska, srpska policija, kao i da se državni organi prema njima ponašaju neprijateljski i diskriminatorski.

Predstavnike srpskih bezbjednosnih snaga naziva pionima onog dijela srpskog naroda, četnicima, kaže, koji žele da protjeraju sve što im Rusija naredi.

O ovim zahtjevima obavijestio je, pisanim i usmenim putem, kaže, predsjednicu vlade i nadležnog ministra.

Loading..