Enis Imamović pita Vladu Srbije: “Šta je sa kostima pronađenim u masovnoj grobnici u Novom Pazaru u naselju Hadžet”

Na sjednicama Vlade Srbije, Bošnjak Enis Imamović je jedan od najredovnijih učesnika u raspravi i najvrijedniji borac za prava Bošnjaka u Srbiji.

Na svom facebook profilu objavio je svoje obraćanje na sjednici vlade gdje je govorio o diskriminaciji Bošnjaka u Srbiji i o masovnoj grobnici u novopazarskom naselju Hadžet koja je nedavno pronađena.

“Neshvatljivo je da se u 21. vijeku pronadje masovna grobnica strijeljanih Bošnjaka, da to prikrivaju svi od države, preko medija do javnosti, da se kosti nekada zivih ljudi stavljaju u kartonske kutije i to sve u zemlji koja je kandidat za clanstvo u EU.

Odgovornost države je da kosti Bošnjaka pronadjenje u masovnoj grobnici u N.Pazaru, tretira sa najvećim poštovanjem, a ne da prikriva i prećutkuje istinu.

Rješavanje tog pitanja, kao i pitanja nestalih, otetih, mučenih i ubijenih Bošnjaka Sandžaka devedesetih godina, mora biti uvršten u pregovore sa Evropskom unijom, jer bez njihovog rješenja nema adekvatne integracije.

Vlada je ovaj Akcioni plan za manjine usvojila bez saglasnosti legitimnih predstavnika Bosnjaka i tako izbacila rješavanje svih ovih i drugih pitanja od vitalne važnosti za socio-ekonomski opstanak i integraciju Bošnjaka i Sandžaka u društvo, zato ovaj akcioni plan mora na hitnu reviziju.”

Pogledajte detalje u video prilogu:

 

Loading..