Evo šta je sve Dodik rekao Turcima o Bošnjacima, Hrvatima i visokom predstavniku u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se teško može vratiti povjerenje u sistem globalne nabavke vakcina te da se i Vlada Federacije BiH i Republika Srpska okreću ka ruskim, kineskim, turskim dobavljačima. Dodik je naglasio da je Republika Srpska odnedavno počela da pribavlja vakcine iz Rusije, a to će učiniti i iz Kine, te je istaknuo da su kao partneri dobrodošle sve zemlje koje imaju vakcine, pa i Turska.

Dodik je kazao da je Republika Srpska odnedavno počela da pribavlja vakcine iz Rusije, a to će učiniti i iz Kine, te je istaknuo da su kao partneri dobrodošle sve zemlje koje imaju vakcine, pa i Turska.

– Mislim da je to neophodno. Izgubili smo četiri ili pet važnih mjeseci da se stabilizujemo i da možemo da se usmjerimo ka tome – rekao je Dodik za tursku državnu televiziju (TRT World) tokom nedavne posjete članova Predsjedništva BiH Turskoj.

On je rekao da je BiH vjerovala globalnom konceptu nabavke vakcina COVAX, da može da obezbijedi dovoljne količine za potrebe BiH, podsjetivši da su u septembru prošle godine napravljeni ugovori i plaćeni avansi za vakcine, koje do danas nisu dobijene

Dodik je podsjetio i da je Republika Srpska posredstvom COVAX-a uplatila više od šest miliona eura za nabavku vakcine koja bi trebalo da bude dovoljne za vakcinaciju stanovništva, a to je učinila i Federacija BiH.

– Više od 1.100.000 doza iz projekta COVAX, odnosno “Phizerovih” vakcina je naručeno, ali nismo dobili nijednu – naveo je Dodik.

On je rekao da je vidljivo da su velike zemlje vodile računa samo o sebi te da se Evropa nije snašla oko vakcinacije niti oko pandemije.

– Na početu pandemije je zatvorila svoje tržište za nabavku, eksternu prodaju stvari, vezanih za Covid, kao što su maske, respiratori, a sada su to učinili i s vakcinama, i to predstavlja ozbiljan problem povjerenja nas samih prema evropskim projektima te vrste – naveo je Dodik.

Istaknuo je da su neke zemlje naručile mnogo veći broj vakcina nego što imaju stanovnika i da one vrše monopolizaciju procesa proizvodnje.

– Mi smo se oslanjali na to, čekali da to stigne i nismo radili na drugim projektima, kao s Rusijom i Kinom. Čekamo da vidimo šta će biti s tom ugovornom obavezom, u iščekivanju da dobijemo te vakcine. Ali, i Vlada Federacije i Republika Srpska se okreću ka ovim dobavljačima (Rusiji, Kini, Turskoj) – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Srbija nije vjerovala u globalni koncept nabavke vakcina protiv koronavirusa i odmah je počela s razgovorima sa proizvođačima, stala u prvi red, ispunila svoje obaveze i sada dobija vakcine koje mogu da koriste i građani BiH.

– Sa stanovišta solidarnosti prema BiH, treba da zahvalimo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću – rekao je Dodik.

Naglasio je da je Srbija pomogla BiH i omogućila da se zdravstveni radnici iz Republike Srpske vakcinišu u prvim danima, sedmicama kada je počela imunizacija u samoj Srbiji.

Dodik je rekao da najnovija politička odluka evropskih lidera o obaveznom posjedovanju potvrde o vakcinaciji, takozvanom Covid-pasošu kojim se potvrđuje ne samo da je nosilac dokumenta vakcinisan, već i da je za ulazak u EU prihvatljiva isključivo vakcina koju je odobrila Evropska agencija za lijekove, predstavlja rušenje jednog od osnovnih principa EU, a to je sloboda kretanja.

-Tu polarizaciju koja je došla do neslućenih momenata kao što je ovaj koji se najavljuje, ne bismo mogli da zamislimo prije tri-četiri godine. Ali, očigledno iz političkih razloga se vrši upravo takva vrsta polarizacije. To, naravno, nije dobro i predstavlja favorizaciju. Svi ostali izvan će ostati građani drugog reda, neće moći putovati – naveo je Dodik.

Milorad Dodik izjavio je da BiH i Turska imaju najviše potpisanih sporazuma, koji regulišu gotovo sve oblasti.

On je istaknuo da je potrebno unaprijediti saradnju u oblasti poljoprivrede, posebno u oblasti zaštite šuma, u čemu Turska ima značajna iskustva.

– Bosna i Hercegovina ima sve veći problem oko zaštite šuma, imajući u vidu da se na pravi način ne preduzimaju mjere koje trebaju da omoguće tu zaštitu, iskustva Turske i njihove specijalne organizacije sigurno mogu da pomognu – rekao je Dodik.

On je istaknuo da su tu i oblast obrazovanja, sporta, zdravstva, bankarstva i svega onoga što pruža dobar okvir da privredna i ekonomska saradnja BiH i Turske bude daleko veća nego što je danas.

Govoreći o odnosima unutar BiH, Dodik je naveo da se zalaže za BiH bez međunarodnog prisustva u vidu viskog predstavnika i BiH koja poštuje slovo Dejtonskog sporazuma te bez aranžmana koje su napravili visoki predstavnici, namećući ustave i kreirajući nekoliko stotina zakona.

Dodik je naglasio da visoki predstavnici nisu donijeli ništa dobro samoj BiH i nikome u okviru te zemlje.

– BiH je jedna zemlja koja je zarobljena raznim stvarima, između ostalog i visokim predstavnikom i međunarodnom zajednicom sa Zapada koja želi da od BiH pravi eksperiment i da u tome eksperimentu ne uvažava realnost. To su stvari koje su, naravno, potrebne da riješimo mi u BiH – rekao je Dodik.

Istaknuo je da se zalaže za dogovor Bošnjaka, Srba i Hrvata, koji je neophodan da bi BiH bila stabilna.

– Ukoliko taj dogovor nije moguć, onda, naravno, šta drugo preostaje nego da, koristeći određena prava, narodi mogu, kao jednu od alternativa, i da se podijele, odnosno raziđu i da žive u miru. Mir je primarna riječ i najvažnija riječ na Balkanu – rekao je Dodik.

On je naglasio da BiH živi u miru, što je veoma važno, da narodi treba da se dogovaraju, a da bi razlaz bio samo jedna od mogućnosti koja bi došla na kraju svih neiskorištenih.

– Mi nikakvu akciju ne pokrećemo niti se ta akcija vodi, ali se razmišlja i o tim krajnjim mogućnostima ukoliko se ne dođe do aranžmana koji omogućava da BiH bude zemlja na zadovoljstvo svih naroda koji žive u njoj – rekao je Dodik.

On je rekao da je poznato da je danas u FBiH veoma izražen sukob između bošnjačke i hrvatske političke elite, da Vlada FBiH nije formirana nakon izbora ni nakon dvije godine i više.

– To apsolutno govori o tome da postoje određene stvari koje trebaju biti riješene i nije dovoljno osloniti se na međunarodni intervencionizam, kako to najčešće čine Bošnjaci, i čekati da oni poravnaju stvari. Naravno, to se neće desiti i ja pozivam na dogovor, ako dogovora ne bude, onda šta drugo preostaje – rekao je Dodik.

Naglasio je da smatra da tri naroda u BiH mogu da žive u miru, da uvažavaju jedni druge, da se jedni drugima ne miješaju u političke poslove, resurse te da razmjenjuju kao dobre komšije, dobri partneri sve dobre, ne samo poslovne stvari, nego sva dobra iskustva, kroz oblasti obrazovanja, kulture, sporta i svega drugog.

– Moguće je. Ovdje se radi samo o tome da niko ne želi nikoga da ima iznad. Dakle, moramo biti u potpunosti ravnopravni, a onda stvoriti i okolnosti da se može na miran način živjeti – rekao je Dodik.

Istaknuo je da narod u Republici Srpskoj želi da vidi Republiku Srpsku kao jaku autonomiju u BiH, bez miješanja visokih predstavnika, ali i bez stalnih ataka bošnjačke političke elite na samu Republiku Srpsku.

– U takvoj BiH mi bismo mogli da živimo, ali u BiH u kojoj se stalno osporava postojanje Republike Srpske, osporava njen dignitet, u kome se stalno pokušava oduzeti nadležnosti i tako dalje, postaje već problematično održati volju da se u njoj ostane – rekao je Dodik.

Dodao je da i Hrvati moraju da imaju osjećaj da je BiH i za njihovu dobrobit.

– Mi ne želimo niko da bude neslobodan u BiH, mi želimo u BiH zemlju slobode za sve i prava naroda kako je i predviđeno po Ustavu. Ono za što se ja zalažem jeste ustavna konfiguracija BiH i ništa više. Ako te ustavne konfiguracije nema, onda, naravno, šta bi drugo mogli – rekao je Dodik.

Na pitanje šta je mislio kada je rekao da su Bošnjaci pomalo nesretan narod, Dodik je rekao da Bošnjaci nemaju valjanu i adekvatnu političku elitu, ali da je bošnjački narod dobar narod.

– Rekao sam da su pomalo nesrećni, jer nemaju adekvatne političke elite koje mogu da prave i dugoročne interese bošnjačkog naroda nego ga drži na nekim stereotipima koji ne mogu da funkcionišu i koji troše energiju naroda i ne može da se okupi oko jedne valjane ideje koja može da pruži i dobru saradnju i sa Srbima i sa Hrvatima, bez obzira na tešku istoriju, koja je užasno teška – rekao je Dodik.

Dodao je da nijedan od ova tri naroda nikada nije bio ni na jednoj historijskoj strani zajedno, već uvijek na različitima, ali da se sve to može prevazići uvažavanjem i podrškom identitetu svih.

(SB)

Loading..