[FOTO] Iskopano 20 kabura u Potočarima, posljednje pripreme za dženazu žrtvama genocida

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Mersed Smajlović potvrdio je da se pripreme za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici privode kraju, a uposlenici Komunalno javnog preduzeća Komemorativni centar Tuzla počeli su s iskopom mezara.

– Dosad je iskopano 20 mezara, nadamo se da će naredna dva dana završiti taj posao kako bi u ponedjeljak bilo sve spremno za obilježavanje 22. godišnjice genocida – izjavio je Feni Smajlović.

Navodi da će 11. jula biti ukopana 71 žrtva. Najstarija žrtva je Alija Salihović rođen 1923., a u vrijeme ubistva imao je 72 godine. Najmlađe žrtve koje će biti ukopane su 1979. godište. Ove godine bit će ukopana i žena Džemila Mahmutović, rođena 1962., a imala je 33 godine kada je ubijena.

Smajlović poziva posjetioce da se strogo pridržavaju uputstava ovlaštenih službenih osoba i redarske službe, kako bi se izbjegla gužva.

– Obilježavajući ovaj dan želimo da protekne kao do sada bez ikakvih incidenata mirno i dostojanstveno, onako kako dolikuje našim žrtvama – poručio je Smajlović.

Po njegovim riječima, Memorijalni centar Potočari dosad je posjetilo više od 35.000 posjetilaca, a 40 posto je posjeta stranaca iz cijelog svijeta.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković je kazao da se pipreme za obilježavanje odvijaju po planu, pozivajući Bošnjake da na dostojanstven način odaju počast ubijenim, kako je rekao, bez obzira na provokacije.

Bosniaks.info

Loading..