[FOTO] Iskopano 20 kabura u Potočarima, posljednje pripreme za dženazu žrtvama genocida

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Mersed Smajlović potvrdio je da se pripreme za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici privode kraju, a uposlenici Komunalno javnog preduzeća Komemorativni centar Tuzla počeli su s iskopom mezara.

– Dosad je iskopano 20 mezara, nadamo se da će naredna dva dana završiti taj posao kako bi u ponedjeljak bilo sve spremno za obilježavanje 22. godišnjice genocida – izjavio je Feni Smajlović.

Navodi da će 11. jula biti ukopana 71 žrtva. Najstarija žrtva je Alija Salihović rođen 1923., a u vrijeme ubistva imao je 72 godine. Najmlađe žrtve koje će biti ukopane su 1979. godište. Ove godine bit će ukopana i žena Džemila Mahmutović, rođena 1962., a imala je 33 godine kada je ubijena.

Smajlović poziva posjetioce da se strogo pridržavaju uputstava ovlaštenih službenih osoba i redarske službe, kako bi se izbjegla gužva.

– Obilježavajući ovaj dan želimo da protekne kao do sada bez ikakvih incidenata mirno i dostojanstveno, onako kako dolikuje našim žrtvama – poručio je Smajlović.

Po njegovim riječima, Memorijalni centar Potočari dosad je posjetilo više od 35.000 posjetilaca, a 40 posto je posjeta stranaca iz cijelog svijeta.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković je kazao da se pipreme za obilježavanje odvijaju po planu, pozivajući Bošnjake da na dostojanstven način odaju počast ubijenim, kako je rekao, bez obzira na provokacije.

Bosniaks.info