Haški tribunal odbacio zahtjeve Mladićeve odbrane-Uskoro presuda

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbacilo je zahtjeve odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS Ratka Mladića u vezi s njegovom procesnom sposobnošću i pokretanjem postupka protiv glavnog haškog ljekara Pola Falkea (Paulus).

U obrazloženju suda se, između ostalog, navodi da se ocjena o pogoršanom zdravstvenom stanju Mladića bazira na stavu ljekara koji nije lično progledao Mladića.

U obrazloženju, koje je potpisao sudija Alfons Orije (Alphons Orie), navodi se da odbrana nije pokazala da zdravstveno stanje optuženog opravdava da se zbog toga odgodi izricanje prvostepene presude, kao i da je, prema mišljenju nezavisnih stručnjaka i ljekara UNDU-a, njegovo stanje stabilno.

Što se tiče zahtjeva odbrane da se pokrene postupak protiv Falkea, u saopćenju se navodi da sudsko vijeće nije nadležno po tom pitanju već je samo Mehanizam za međunarodne krivične tribunale nadležan da provodi i okonča sve postupke u vezi sa nepoštovanjem suda.

“Mehanizam je odgovarajući forum koji treba da odredi da li ima osnova da je pojedinac odgovoran za nepoštovanje suda”, navodi se u saopćenju.

Branioci generala Ratka Mladića zatražili su od Haškog tribunala da hitno zakaže ročište na kojem će se utvrđivati da li je Mladić procesno sposoban, te razmotriti njihov zahtjev za pokretanje postupka protiv glavnog haškog ljekara Pola Falkea.

U svom podnesku, Mladićevi advokati ponovili su raniji zahtjev da se zbog toga odgodi izricanje prvostepene presude Mladiću, zakazano za 22. novembar, i da se prethodno odluči o njihovim zahtjevima.