Heorina Alma Hadžić: NEUSTRAŠIVA BOLNIČARKA I PONOS 2. KORPUSA!

Ratni intervju i priča o heroini Almi Hodžić iz Tuzle
Predratni fizioterapeut u tuzlanskoj Slanoj banji, simpatična Alma Hodžić, nije ni slutila da će je ratni vihor donijeti na kalesijsko ratište, među hrabre borce naše Armije. Došla je početkom jula 1992. godine u jedinicu Mehmeda Husića, u vrijeme, kada je ovo ratište bilo najteže u Bosni i Hercegovini.

O njenom dolasku na poprište najkrvavijih borbi, starješina Husić kaže:

Bila je i ostala prava lavica. Radila je u najgorem paklu i dala je sve od sebe. U vrijeme kada je tek poneka djevojka bila u ratu, Alma je bila naša heroina. U najtežim danima, sve nas je ohrabrila, a mi smo je neizmjerno voljeli i poštovali.

I danas se Alma bori sa istim žarom i služi primjerom kalesijskim borcima.

U Tuzli su mi nudili da budem kafe-kuharica. Željela sam na prvu liniju i uputila sam se prema Kalesiji, koja je u to vrijeme bila najžešće ratište. Bila je čast tamo ratovati. Sa jednim od svojih prijatelja, prijavila sam se u jedinicu Mehmeda Husića. Na žalost, već nakon mjesec dana, prekomandovana sam u ratnu bolnicu. Tih dana oko Kalesije su vođene teške borbe i svakodnevno su pristizali ranjenici. Tokom devetomjesečnog službovanja vidjela sam različite ratne povrede. Najteže mi je bilo kada su u ratnu bolnicu unijeli teško ranjenog Baju iz Sapne. Bio mi je najbolji prijatelj. Dok sam ga previjala, u nesvijest sam padala. Ubrzo je ozdravio i otišao u jedinicu, ali je kasnije poginuo. Nikada ga neću zaboraviti…

Devet mjeseci kasnije, kada su se borbe stišale, Alma je napustila bolnicu i prešla u Kalesijski odred.  Raspoređena je u sanitet na dužnost četnog bolničara. Prisjećajući se dana u Odredu i sjajnih pobjeda širom 2. korpusa, skoro kroz suze, Alma Hodžić, kaže:

Žalosno je, što se Odred više nigdje ne spominje. Šteta je, prije svega, zbog boraca koji su ugradili živote u temelje ove zemlje. Neki drugi odredi obilježavaju svoje godišnjice iako više ne postoje. Ne mogu da shvatim kako su Kalesijci zaboravili svoj odred.

Rasformiranjem odreda, Alma je raspoređena u jedinicu Dževada Aščića i narednih petnaest mjeseci, nije se odvajala od svojih boraca. Svojom hrabrošću i toplinom riječi, ulijevala im je povjerenje i hrabrila  kada im je bilo najteže. Rasformiranjem Tećeg bataljona, Alma je raspoređena u Četu za podršku gdje već godinu dana brine o zdravlju kalesijski artiljeraca. Ističe da je prošla sva ratišta 2. korpusa i upoznala borce mnogih jedinica. Tvrdi, da su Kalesijci najdisciplinovaniji i najbolji borci. Na žalost, mnogi od njih su položili živote na ratištima širom Bosne i Hercegovine, ali, hrabrih je još puno i herojski grabe ka slobodi.

A. Suljkanović 

Leave a Reply