HERCEG-BOSANSKI JASTREB PONOVO PRIJETI: “BIH ĆE SE RASPASTI AKO SARAJEVO NE UVAŽI ZAHTJEVE HRVATA”! (VIDEO)

Predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić rekao je da se raspala Jugoslavija zato što nisu bili uvaženi zahtjevi Hrvata i da će se jednako tako raspasti i BiH ako Sarajevo ne pristane na zahtjeve Hrvata.

– Kraljevina SHS se raspala zato što nisu bili uvaženi zahtjevi Hrvata, a na kraju kada je formirana Banovina Hrvatska već je bilo prekasno. Jugoslavija nije uvažavala zahtjeve Hrvatske za samostalnošću, tako da ni Jugoslavije više nema. Ukoliko Sarajevo ne pristane na zahtjeve Hrvata logični slijed Bosne i Hercegovine u ovom obliku neće biti, ustvrdio je Karmatić.

Komentirajući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH da je pitanje izmjena Izbornog zakona predimenzionirano, Karamatić je kazao kako se Izetbegović i bošnjačko vodstvo ponašaju kao “noj koji zabije glavu u pijesak ili malo dijete koje pokrije rukama oči i misli kako će to sve proći”.

– Ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona, BiH ulazi u agoniju koja vodi raspadu zemlje, i to je danas jasno i međunarodnoj zajednici. O nužnosti izmjena Izbornog zakona govorio je i gospodin Juncker, o tome se govori u Europskom parlamentu i američka ambasada konačno je došla pameti. Amerikanci uvijek izaberu pravu stranu, istina često kasno ali je ipak izaberu. Kažu i oni da mora doći do izmjena Izbornog zakona. Izetbegovićeva izjava predstavlja kontinuitet njihove politike- sabura, čekanja, to će proći, bit će sve uredu, ali ništa neće biti uredu, upozorio je Karamatić.

 Karamatić se, međutim, složio s Izetbegovićem da Hrvati ne bi trebali spominjati treći entitet.

– Tu se slažem s gospodinom Izetbegovićem. Mi u Daytonu nismo tražili, pa nismo ni dobili treći entitet. Da bi ga dobili zato bi danas trebala promjena Ustava, dvotrećinska većina u Parlamentu. I to je populistička priča. Mi to ne možemo i nećemo dobiti, uvjeren je.

Umjesto trećeg entiteta kaže kako Hrvati, ukoliko političko Sarajevo se nastavi ponašati kako se ponaša, trebaju raditi na revitalizaciji Herceg Bosne.

Spomenik Željku Komšiću

-Mi smo Herceg Bosnu unijeli u Washingtonski i Daytonski sporazum i mi po međunarodnom pravu imamo pravo tražiti povratak na početne pozicije, ako su ti sporazumi prekršeni na našu štetu. U našem slučaju to je Herceg Bosna, a to bi značilo kraj ove državne tvorbe, naglašava.

Komentirajući najavu kandidature Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koji računa da će bošnjačkim glasovima ponovo biti izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Karamatić je kazao kako “mi trebamo na najljepšem trgu Herceg Bosne podići spomenik Željku Komšiću”.

– Nitko nije uspio ujediniti hrvatski birački korpus kao Željko Komšić. Poznata je izreka dva Hrvata, tri stranke.

A, zahvaljujući Željku Komšiću mi smo se svi okupili u Hrvatskom Narodnom Saboru.  Ja mu se ovim putem zahvaljujem i snažno podržavam njegovu kandidaturu, s tim da mislim da on ovaj put nema nikakve šanse protiv ujedinjenog hrvatskog političkog korpusa, pomest ćemo ga s političke scene i završiti s njim jednom za sva vremena, uvjeren je Karmatić.

Svi podržati kandidata najjače stranke

Karmatić kaže kako u ovakvim okolnostima, kada nije izmjenjen Izborni zakon, kandidatura bilo koga osim kandidata najjače hrvatske stranke, a to je u ovom trenutku HDZ BiH, i potpore svih ostalih tom kandidatu, bila bi čin nacionalne izdaje.

U slučaju da se Izborni zakon izmjeni na način da se zajamči da Hrvati mogu izabrati bez značajnog utjecaja drugih, svog člana Predsjedništva, normalno je i logično da Hrvati trebaju imati više svojih kandidata za člana Predsjedništva BiH, jer i mi imamo pravo na politički pluralizam.

Odgovarajući na optužbe političkog i medijskog Sarajeva kako je prijedlog Izmjena Izbornog zakona diskriminirajući za Hrvate u Sarajevskoj, Goraždanskoj i Unsko-sanskoj županiji, Karamatić ja kezao kako su Bošnjaci u Domu naroda Parlamenta BiH potegli vitalni nacionalni interes i  da je Ustavni sud BiH odgovorio kako HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona nije diskriminirajući ni za koga.

Jedan izaslanik na 24 tisuće Hrvata

-Ustavni sud je, također, ustvrdio kako Dom naroda nije dom županija, već to što mu ime kaže Dom naroda, gdje sva tri naroda trebaju na proporcionalan način biti predstavljena u toj instituciji. A matematika je neumoljiva. Kada podjelite broj Hrvata koji žive u FBiH s brojem 17, koliko broji Hrvatski klub federalnog Doma naroda, dođete do toga da na 24.000 Hrvata ide jedan izaslanik. Zahvaljujući bošnjačkoj politici koja je protjerala 170 tisuća Hrvata, vi danas nemate 24 tisuća Hrvata ni u Sarajevskoj ni u drugim spomenutim županijama, kazao je Karamatić.

-Da je HNS, prema njegovim riječima, predložio da se bira najmanje jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda iz svake od deset županija, to bi bilo u suprotnosti s presudom ustavnog suda, jer bi iz većinski bošnjačkih županija, gdje su Hrvati malobrojni, Bošnjaci birali Hrvate u Dom naroda.

 

Karamatić je dodao kako Hrvati iz tih županija mogu biti kandidirani i birani u druga predstavnička tijela kao što su općinska vijeća, županijske skupštine, Zastupnički dom Parlamenta FBiH i BiH, a mogu se kandidirati i za člana Predsjedništva BiH.

Za razliku od HNS-a bošnjačke stranke su predložile da se iz svake županije bira najmanje po jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda i ostalih, što je odredba Izbornog zakona koju je ustavni sud proglasio diskriminirajućom i neustavnom, kazao je Karamatić gostujući u sinoćnjem Dnevniku Naše tv

 

(Slobodna Bosna)
Loading..