Heroj odbrane: Na današnji dan prije 27 godina Ramiz Salčin dao život za Bosnu i Hercegovinu

Danas se navršila 27. godišnjica pogibije Ramiza Salčina, prvog komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad. Delegacije boračkih udruženja, porodica i mnogobrojni prijatelji polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mjestu Salčinove pogibije na spomen-ploču u naselju Saraj-Polje odali su počast legendarnom komandantu i heroju oslobodilačkog rata.

Tajib Delalić, pomoćnik načelnika općine Novi Grad za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja, ovom prilikom je kazao da je ovaj dan značajan za grad Sarajevo i da je jako bitno da nove generacije znaju o liku i djelu ovog velikog patriote.

Ramiz Salčin rođen je 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri, naselje Borač, općina Gacko. Sudjelovao je u svim važnijim odbrambenim akcijama s početka agresije, uključujući prve i presudne bitke za odbranu opkoljenog Sarajeva, od Žuči, Mojmila i Dobrinje, do Nedžarića, odnosno Saraj-Polja, gdje je i poginuo 22. avgusta 1992. od snajperskog hica ispaljenog iz pravca Nedžarića.

Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjima. Njegovo ime u Sarajevu nose sportska dvorana, ulica i trg. Njegova neiscrpna energija i nesalomljivi duh bili su pokretačka snaga u organiziranju naroda, formiranju jedinica i njihovom opremanju i naoružavanju, pripremi otpora nadolazećoj najsurovijoj agresiji na BiH. Živio je s puškom u ruci, a tako je i umro.

(Avaz.bba)

Loading..