Igor Pavlović: Heroj koji je zlatnim slovima upisan u historiju naše Domovine!

Svaki ratni dan je sa sobom nosio i ružne i lijepe priče sa bosansko hercegovačkih ratišta. Naši borci su nizali pobjede, poraze, uspone naših heroja, ali i gubitke najvećih sinova naše Domovine. Taj 24. 12.1993. godine donio je pogibiju velikog heroja Igora Pavlovića.

Pavlovic (Dragan) Igor (1969 – 24.12.1993)

Igor Pavlović je rođen 2. decembra 1969. godine u Sarajevu,  Bio je apsolvent Medicinskog fakulteta u Sarajevu, ali to ga nije spriječilo da rame uz rame bude na prvim linijama sa svojim saborcima iz Drugog samostalnog bataljona. Posljednja želja mu je bila da bude sahranjen sa svojim saborcima na Šehidskom mezarju Kovači.

 

Dana 24.12.1993.godine prilikom izvršavanja borbenih zadataka u reonu Viteza poginuo je Pavlovič Igor, jedan od istaknutijih boraca iz perioda odbrambeno-oslobodilaćkog rata. Za ispoljenu hrabrost i doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem “ Zlatni ljiljan “ i od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine “ Ordenom zlatnog grba sa mačevima “. Igor je preminuo u zeničkoj bolnici od posljedica ranjavanja.

Igorova majka Madira Pavlović -Konjičanin:

“Teško je živjeti sa toliko tuge u srcu, ali tu tugu mi ublažava unuk koji liči na svog dajdžu. On mi daje snagu za životom. Kada je Igor poginuo, moja kćerka Aida je rekla, ako ikada bude imala sina, on će se zvati po njenom bratu. Tako se i dogodilo i danas imam unuka Igora”, govori kroz suze majka Madira. Dodaje da je Igor stalno bio na liniji.

“Kada bih mu rekla: Igore, zašto stalno ideš na liniju, pa ima i drugih boraca, on bi mi odgovorio: “Mama ti si jako sebična. Bolje da poginem ja, nego moj drug koji ima ženu i dijete”. Kada je bilo obilježavanje 60. godišnjice Srednje medicinske škole, u koju je išao moj sin, nisam bila u stanju odazvati se tom pozivu”, ističe Madira i izražava zahvalnost prijateljima, komšijama i Igorovim saborcima koji se svake godine okupljanju i prisjećaju mladića koji je svoj mladi život dao za slobodu koju danas uživamo.

Kada se netko istakne po svojoj hrabrosti, po ljubavi prema Domovini, tada kažemo da je on jedinstven. Tako sa ponosom možemo kazati: “JEDAN JE IGOR!”

Leave a Reply