Ispovijest bivšeg oficira francuskog bataljona Unprofora: Kako je UN štito srpskog agresora tokom agresije na BiH /VIDEO/

Oficir francuskog bataljona Unprofora tokom opsade Sarajeva, Guillaume Ancel je autor nedavno objavljene knjige “Ledeni vjetar nad Sarajevom” (“Vent glacial sur Sarajevo”, Ed. Les Belles Lettres).

O politici francuskog predsjednika Miterana u Bosni, mnogo toga je već poznato. Ipak, zvanične političke i vojne strukture u Francuskoj o tom periodu uglavnom šute. Guillaume Ancel, kao bivši pripadnik oružanih snaga Francuske, odlučio je prekinuti zavjet šutnje koji je sveto vojničko pravilo i po prvi put javno svjedočiti o dvosmislenosti i pristrasnosti francuske politike tokom sukoba u Bosni i Hercegovini.

Zašto UN nije intervenirao u Sarajevu?

Šta se desilo u operacijama Šumarska, Lukavica, Vrbanja most, Srebrenica?
Kako je riješena talačka kriza preko sa 250 UN-ovih vojnika koje su zarobile srpske snage u proljeće 1995 godine?
Kako je François Lecointre, danas general i vrhovni zapovjednik francuskih oružanih snaga, postao heroj francuske intervencije u Sarajevu?
Zasto su svi vrhovni zapovjednici UN-a u Bosni bili Francuzi?
Ko je stavljao veto na zračne napade protiv Srba?
Postoji li odgovornost Francuske u Bosni?

Pitanja bez odgovora o bosanskom ratu je mnogo. Iz svoje perspektive svjedoka i učesnika u UN vojnoj intervenciji u Sarajevu, Guillaume Ancel je pokušao dati odgovore na neka od njih.

Loading..