Kakav poraz Srba, Bošnjaci i Hrvati dobili sve!

Srbi bi još dugo mogli da budu bez direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH, jer predstavnici Bošnjaka i Hrvata nemaju nijedan razlog da žure s tim imenovanjem pošto su politički odigrali tako da oni drže ključne funkcije u bezbjednosnim agencijama na nivou BiH, tvrde izvori Srpskainfo.Banjalučki portal piše da je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić za novog direktora SIPA predložio je Darka Ćuluma, ali da su odmah intervenirali iz SDA. Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, u skladu sa ovlaštenjima zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, skinula je tu tačku s dnevnog reda sjednice, insistirajući da Ćulum bude imenovan paralelno sa reizborom Osmana Mehmedagića za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Tu nastaje problem jer je Mehmedagiću poništena diploma visoke stručne spreme. Uz to, imenovanje se dogovara u konsultaciji sa članovima Predsjedništva BiH, gdje sjedi spski član Milorad Dodik, koji je ranije OSA-u na čelu s Mehmedagićem proglasio „neprijateljskom organizacijom za Republiku Srpsku“.I na kraju ono najvažnije – SDA nema nikakav razlog da žuri s imenovanjem Mehmedagića i pored toga što mu je istekao mandat, jer on može da ostane direktor s punim ovlaštenjima sve do izbora novog. To treba zahvaliti izmjenama zakona na nivou BiH od prije nekoliko godina, koji je promijenjen upravo u smislu da nema v.d. direktora nakon isteka mandata, nego direktor nastavlja s radom sve do imenovanja novog. Dakle, Megmedagiću i SDA ovakav status i te kako odgovara, jer će mu se novi četvorogodišnji mandat računati tek kada bude ponovo imenovan, a ne od trenutka isteka prošlog mandata.

– Na sve to, za predsjedavajućeg parlamentarne Komisije za nadzor nad radom OSA imenovan je Bošnjak Nermin Nikšić, a ne Mirko Šarović, i to zahvaljujući i glasovima zastupnika vladajuće koalicije iz Republike Srpske – podsjeća sagovornik Srpskainfo iz sigurnosnih krugova BiH.

Zašto u ovom slučaju šute Hrvati, odnosno HDZ Dragana Čovića, inače tradicionalni partneri SNSD? Odovor na to pitanje treba tražiti u Agenciji za istrage i zašitu BiH (SIPA), gdje su Hrvati iznenada na poklon dobili prvog čovjeka te agencije, nakon što je propalo imenovanje Parice Stanića na drugi mandat u SIPA.– Kada je postalo očigledno da Stanić neće biti ponovo imenovan, Savjet ministara BiH ga je razriješio dužnosti 4. decembra 2019. nakon što je upoznato s Informacijom Ministarstva bezbjednosti o prestanku mandata direktoru. Umjesto njega, na čelo SIPA je zasjeo njegov zamjenik Đuro Knežević. Tako su Hrvati umjesto drugog, dobili prvog čovjeka SIPA – tvrdi isti izvor.

Prema njegovim riječima, Srbi su mogli da zadrže upravljanje Sipom da je Stanić ostao direktor do izbora novog, na isti način kao i Mehmedagić u OBA, ili da ga je stari Savjet ministara ponovo imenovano za direktora, na prijedlog tadašnjeg ministra bezbjednosti Dragana Mektića. Međutim, za to nije bilo političke volje budući da je to bio kritičan period formiranja nove vlasti BiH.– Osim toga, Stanić je razriješen jer mu je isteklo rješenje o internom premještaju na funkciju koje je imao u MUP Srpske i u MUP ga nisu produžili, vjerovatno u želji da na njegovo mjesto što prije dođe njihov direktor Ćulum. Međutim, pokazalo se da je to bilo greška. Istina, Stanić je uskoro ispunjavao uslove za penzionisanje, ali u istoj situaciji je i Ćulum i to nije eliminatoran uslov kod izbora direktora SIPA – tvrdi sagovornik Srpskainfo.

U Ministarstvu sigurnosti BiH su za Srpskainfo rekli da je ministar Radončić predložio Darka Ćuluma za direktora SIPA, a kada će se to imenovanje naći na sjednici zavisi od predsjedavajućeg i njegovih zamjenika.

Istovremeno, iz Službe za informisanje Savjeta ministara, na pitanja kada će birati direktora SIPA, da li će se on birati isti dana kada i direkor OBA i da li direktor OBA mora da ima visoku stručnu spremu, dobili smo samo jednu rečenicu: “Poštovani, kada na dnevni red sjednice Savjeta ministara BiH budu uvrštene tačke koje se odnose na predmetna imenovanja, bićete blagovremeno obaviješteni”.

U odgovoru iz Kabineta ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković posećaju da ona, kao član Kolegijuma Vijeća ministara BiH, ujedno predstavlja i stavove ostalih ministara, te ne iznosi mišljenja i stavove koji nisu usaglašeni sa njihovim kolegama ministrima. Tako je, kako kažu, i stav o skidanju tačke dnevnog reda sjednice Vijrća ministara BiH, koje je bila vezana za imenovanje direktora SIPA, usaglašen između ministarke Turković i ministara Sifeta Podžića i Fahrudina Radončića.– Ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić je u jednom od javnih istupa ovo i potvrdio, kao i stav da će se pitanje imenovanja direktora SIPA i direktora OBA BiH rješavati u paketu, odnosno predstavlja usaglašeni stav o ovim pitanjima. Nije moguće u ovom trenutku dati informaciju kada će se ova tačka dnevnog reda ponovo naći na sjednici Savjeta ministara. Očekuje se postizanje političkog dogovora o ovim imenovanjima, odnosno obnavljanju mandata direktora OBA BiH, pa će se, shodno postizanju dogovora, i ta tačka naći na dnevnom redu neke od narednih sjednica Savjeta ministara BiH – kažu u odgovoru.

Loading..