Kako srpska politika koristi migrantsku krizu za širenje mržnje prema islamu i muslimanima

Migrantska kriza se sve više koristi za širenje mržnje prema islamu i muslimanima na Balkanu. U tome prednjači Srbija, odnosno srpska politika sa obje strane Drine. Takva politika će nanijeti štetu svima, a muslimane će dovesti u veoma opasan položaj.

Protest protiv migranata i izbjeglica na koji je pozvalo nekoliko desničarskih udruženja, među kojima su i učesnici tzv. narodnih patrola koje su presretale migrante u centru Beograda, o čemu je MUP Srbije obavijestio nadležno Tužilaštvo, održan je u nedjelju protestnom šetnjom koju su organizatori nazvali “masovnom narodnom patrolom”.
Skup koji je počeo ispred Vlade Srbije, gdje su organizatori u svojim govorima izrazili “zabrinutost zbog mogućeg naseljavanja migranata u Srbiji i vraćanja nazad onih koji su prošli kroz Srbiju”, završen je u navečer u Savamali – dijelu grada u kojem boravi najveći broj migranata pod vedrim nebom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Učesnici su uzvikivali “Nećemo migrante”, “Srbija Srbima”, “Migrantima ograda, građanima sloboda”, ali i parole koje nemaju veze s razlogom okupljanja, kao što su “Nema podjela Kosova. Kosovo je srce Srbije” i “Ne damo svetinje”, što se odnosilo na litije protiv crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Uprkos tome što je skup osiguravala policija, tokom šetnje je na prostorije Komesarijata za izbjeglice Srbije bačen kamen.

Prethodno su tokom govora ispred Vlade Srbije organizatori poručili da “ako država i policija ne mogu da zaštite državu, oni će”. Oni su najavili da će nastaviti “narodne patrole” i u drugim gradovima Srbije u kojima borave migranti.

Učesnici protesta su ispred Vlade Srbije razvili transparent na kojem je pisalo “Terrorists not welcome” (Teroristi nisu dobrodošli) i “You will not replace us” (Nećete nas zamijeniti).

Na događaju su bile vidljive zastave Srbije i Grčke, a učesnici su nosili četnička obilježja i bedževe s likom Ratka Mladića.

I Milorad Dodik se priključio širenju straha od islama i muslimana koristeći migrantsku krizu. On tvrdi da su migranti civilizacijska okupacija kršćanskog svijeta.

– Dešava se jedna vrsta civilizacijske okupacije kršćanskog svijeta. Ovo nije humana priča. Mi ne želimo tvrdu granicu sa Srbijom. Bosna i Hercegovina se od izbjeglica može braniti samo promjenom svoje politike. BiH je ponuđeno da bude parking za izbjeglice, a sve će finansirati Evropska unija – istakao je Dodik.

(saff.ba)

Loading..