KAPETAN DRAGAN PUŠTEN NA SLOBODU: “Hrvati su me vozili u hladnoj marici do granice i tu izbacili”!

Ratni zločinac, Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, poslije 13 i po godina robije nalazi na slobodi u Srbiji, pošto su ga jučer pustili iz hrvatskog zatvora, a do srpske strane granice je došao pješke.

“Zatvorski čuvari su me probudili jutros u zoru, u četiri sata, rekli da se obučem, dali mi papir da sam slobodan, a onda mi vezali ruke lisicama i utrpali u policijsko vozilo. Lepo sam ih pitao ima li grejanja u kombiju, pitao da li da se obučem bolje… Naravno, grejanje nisu uključili i više od pet sati sam se smrzavao do graničnog prelaza Bajakovo – Batrovci. Tu su me bukvalno izbacili iz marice”, ispričao je on za Novosti.

On je rano juče pušten iz lepoglavskog zatvora, a potom je protjeran iz Hrvatske.

U Lepoglavisu ga preuzeli policajci, koji su ga prebaciti do graničnog prelaza Bajakovo gdje je oko 9.30 sati protjeran iz Hrvatske na osnovu rješenja o zabrani ulaska i boravka na području EU u trajanju od 20 godina.

Kako je rekao, do srpske strane granice prešao je pješke.

Vasiljković je pravomoćno osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini. Na suđenju je dokazano da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih snaga, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tijekom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Budući da mu je izdržavanja kazne uračunato i vrijeme provedeno u ekstradicijskom zatvoru u Australiji od osam godina i devet mjeseci te u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, kazna mu je istekla u martu ove godine. Ranije su muu čak tri navrata odbijani zahtjevi za uvjetnim prijevremenim otpustom.

Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhapšen je u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U julu 2015. izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao krivična djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci lažno svjedočili.

(SB)

Loading..