Ko utvrđuje istinu o Sarajevu: Negatori genocida, islamofobi, borci za srpsku stvar

Predsjedavajući “komisije za Sarajevo” je Raphael Israeli, a njegovi raniji stavovi i istupi nepogrešivo nagovještavaju da će komisija kojom predsjedava zaključiti baš ono što odgovara vlasti u entitetu RS
Milorad Dodik će objasniti Sarajlijama i svim onim koji su dijelili sudbinu Sarajlija tokom četiri godine opsade pravu istinu o onom što su preživjeli. Svježa sjećanja, još uvijek vidljivi “ožiljci” te hiljade mezara i grobova koji ne daju sjećanjima da izblijede, ali i sve presude međunarodnih i domaćih sudova, ne pričaju pravu istinu. Nju će ispričati komisija Vlade RS-a, sastavljena od, kako kažu, međunarodnih historičara i eminentnih stručnjaka, odnosno pažljivo biranih “istraživača” čiji stavovi, dodatno utvrđeni uplatama na bankovne račune, savršeno odgovaraju potrebama revidiranja historije.

Takozvana “komisija za Sarajevo” će, sudeći prema njenom sastavu, neupitno zaključiti isto ono što je već tri decenije dio narativa na prostoru entiteta RS i susjedne Srbije, a to su teze poput “samogranatiranja” Sarajlija i sličnih od ranije poznatih konstrukcija kojima se nastojala namenuti “alternativna historija” za domaću i vanjsku upotrebu.

Predsjedavajući “komisije za Sarajevo” je Raphael Israeli, a njegovi raniji stavovi i istupi nepogrešivo nagovještavaju da će komisija kojom predsjedava zaključiti baš ono što odgovara vlasti u entitetu RS.

Kakvi god da budu konačni izvještaji komisija, koje će usvojiti i Vlada RS-a, njih moraju prihvatiti svi narodi, jer su usmjereni ka istini i pomirenju među narodima – poručio je u četvrtak Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

-Osnovna potreba i ideja je da se rasvijetle sve činjenice u vezi sa tragičnim zločinima zbog žrtava i njihovih potomaka – dodao je ministar pravde entiteta RS Anton Kasipović.

O kakvoj se zaista potrebi i ideji radi, ilustrirat ćemo kratkim presjekom odnosa predsjedavajućeg “komisije za Sarajevo” Raphaela Israelija prema BiH, ratu i Bošnjacima.

Raphael Israeli je izraelski profesor islamske, kineske i srednjoistične historije. Skupa sa Albertom Benabouem je napisao knjigu “Svirepost u srcu Evrope: Bosanski rat (1992. – 1995.)” u kojoj nedvosmisleno drži agresorsku stranu te minimizira zločine počinjene nad Bošnjacima

Način na koji su u SAD-u doživljavali zločine počinjene nad Bošnjacima su, kažu autori, posljedica “bošnjačke propagande”. U toj propagandi su “muslimanskim vlastima” pomagale najbolje firme za odnose sa javnošću iz Washingtona i New Yorka.

-Jedan od najboljih primjera uspješne bosanske propagande proširena je tokom borbe za Goražde u aprilu 1994. godine. Bosanska vlast u Sarajevu je ubijedila svijet da su Srbi razorili grad i nanijeli civilne žrtve. Ustvari, većina štete u enklavi je nastala gotovo dvije godine prije te bitke, kada su Muslimani proveli etničko čišćenje i spaljivali srpske kuće – pišu autori.

Dodaju da su tokom “građanskog rata muslimanske snage često napadale UN-ove konvoje ili jedinice te su odgovornost prebacivali na Srbe kako bi diskreditirali neprijatelje”.

U intervjuu za Pečat iz jula 2011. godine on negira genocid u Srebrenici, tvrdeći da je jedini dokazani genocid holokaust, koji se, dodaje, ne smije poistovjećivati sa “zločinima koji se proglašavaju genocidom i koji su počinjeni tokom rata u bivšoj Jugoslaviji”.

-Islam u Evropi je radikalan i umjesto da SAD budu na strani Srba, koji su garantirali kontinuitet kršćanstva, mi se kao historičari suočavamo sa činjenicom da je taj kontinuitet presječen i da islam ulazi u srce Evrope. To je samoubistvo kršćanstva. Protivnik sam toga – izjavio je Israeli u tom intervjuu.

Na pitanje o reakcijama izraelske javnosti na hapšenje ratnog zločinca Ratka Mladića, Israeli ističe da može govoriti o svom mišljenju, a to je da postoje “dvije strane istine”.

-Na mnogim sajtovima vidio sam da narod doživljava Mladića kao heroja, na drugim da je optužen za neke zločine. Izvodim zaključak da oni koji su protiv Srbije smatraju Mladića zločincem, a oni koji su na strani Srba proglašavaju ga herojem – kazao je.

U tekstu “Od Bosne do Kosova: Reislamizacija Balkana”, koji je objavljen u kontroverznoj knjizi “Muhamedova čudovišta: Ultimativni vodič do radikalnog islama”, Israeli piše o postojanju mudžahedina i iranskih obavještajaca u BiH nakon završetka “građanskog rata”. U uvodu pojašnjava historijski kontekst dešavanja na ovim prostorima te, između ostalog, navodi:

-Za vrijeme Drugog svjetskog rata, obnovljeni hrvatsko-muslimanski savez imao je tragične posljedice, budući da je pod utočištem svoje saradnje s fašistima i nacistima doveo do ubistava, prisilne promjene religije ili proterivanja milion Srba.

Pojašnjavajući situaciju uoči rata u BiH, Israeli spominje i “Islamsku deklaraciju” Alije Izetbegovića, za koju ističe da je dijeljena među muslimanima kako bi služila kao “vodič za zamjenu bezbožničkog komunističkog režima u Bosni muslimanskim poretkom”. Zaista je šteta što autor nije spomenuo u kojem se dijelu “Islamske deklaracije” govori o bilo kakvoj promjeni sistema u BiH ili Jugoslaviji, s obzirom da je svim čitateljima knjige taj sadržaj očigledno promakao.

Za “Islamsku deklaraciju” još navodi da izgleda kao ostale platforme “muslimanskih fundamentalista” te da se u njoj muslimanima poručuje da se bore i umiru samo za islam.

-Prevedeno na bosansku scenu, muslimani ne bi smjeli učestvovati niti zastupati bilo koji oblik vlasti koji nije islamski i nijednu stvar koja nije povezana s islamom. Bosancima, kojima se Izetbegović obratio, preostale su samo dvije opcije: ili da se pridruže muslimanskom preporodu i njegovim političkim zahtjevima, ili da budu osuđeni na stagnaciju i zaborav – piše Israeli.

O liku i djelu Alije Izetbegovića su Israelija, prema vlastitom priznanju, upoznavali i srbijanski akademici i političari tokom boravka u Beogradu 1998. i 1999. godine. Bošnjake u BiH i Albance na Kosovu Israeli sarkastično naziva NATO-ovim “dobrim momcima”. Etničko čišćenje Bošnjaka za njega je propaganda, dok se, dodaje, “zaboravlja na etničko čišćenje koje su Srbi pretrpjeli tokom stoljeća u Bosni i na Kosovu”.

Pored Israelija, u “komisiji za Sarajevo” je i orijentalista i bivši srbijanski diplomata Darko Tanasković iz Srbije, dugogodišnji saradnik i promotor knjiga Dobrice Ćosića, poznat i po izjavi da se “mitom o Srebrenici nastoji srebrenizovati rat u BiH”.

-Kroz tu metaforu Srebrenice želi se učvrstiti predstava o muslimanima, kao najvećoj žrtvi i onima koji su vodili pravedan odbrambeni rat, i Srbima kao zločincima, vinovnicima rata i onima koji su praktično jedini izvršili genocid. Namjera je da se to na jedan nedostojan način, prvenstveno u odnosu na žrtve koje su pale u ovom ratu, kapitalizira na političkom planu i da se funkcionalizira u uskom sebičnom interesu jedne nacionalne grupacije, a to su Bošnjaci – izjavio je Tanasković svojevremeno u intervjuu za Glas Srpske.

Svoje mjesto je dobio i Viktor Bezruchenko, Rus iz Ukrajine koji je boravio u BiH u okviru UN-ovih mirovnih snaga, čije su trupe optuživane za krijumčarenje goriva, hrane i narkotika. Boravio je u Žepi u periodu ubistva pukovnika Avde Palića te se u tom kontekstu spominjao pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

U komisiji su još Giuseppe Zaccaria, talijanski novinar koji već godinama živi u Beogradu i koji za sebe kaže da je “borac za srpsku stvar”, zatim Patrick Barrio iz Francuske, bivši oficir UNPROFOR-a koji je, nakon što je spoznao “pravu istinu o Srbima” u Hagu svjedočio u korist srpskih optuženika

Leave a Reply