KOMŠIĆ POZVAO DODIKA DA ODUSTANE OD KANDIDATURE: “Kako će neko s ‘crne liste’ voditi vanjsku politiku države”?!

S obzirom na tehničku nemogućnost predstavljanja interesa BiH u svijetu, pa i interesa manjeg bh. entiteta, a sve zbog čvrstog prisustva na crnoj listi SAD, kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, morao bi da odustane od kandidature, kazao je danas predsjednik DF-a Željko Komšić.

-Dodik je izvan sistema međunarodnih odnosa, što samo dodatno potvrđuje stavljanje Nikole Špirića na crnu listu SAD-a. Dodik bi sam trebao da povuče svoju kandidaturu jer je neozbiljna i upravo šteti interesima građana koje pretendira da zastupa – smatra Komšić.

-Vi se, gospodine Dodik, s obzirom na okolnosti u kojima se nalazite, ne možete ni sastati sa političkim predstavnicima demokratskih država, ne možete očima vidjeti Bijelu kuću, a brojne neugodnosti, zbog vašeg položaja sa posebnim potrebama, izazvao bi pokušaj da se obratite pred Generalnom skupštinom UN-a, jer se svijet ne bi prilagođavao vama, što je ne malo nego veliko poniženje za srpski narod u BiH. Prestanite da brukate svoj narod. To što štetite entitetu, nas i ne zabrinjava, lagano ga vodite ka nestanku, ali brukate narod – kazao je Komšić.

Komšić je dodao da je Nikola Špirić jedan od glavnih operativaca u strateškom partnerstvu SNSD-a i HDZ-a.

-Ta saradnja u proteklih nekoliko godina pokazala se nebrojeno puta. Ne treba biti vizionar da se ne vidi da će po istim kriterijima po kojima su se Dodik i Špirić našli na crnoj listi SAD-a, na toj listi naći i njihov partner u odbrani sumnjivo stečene imovine – Dragan Čović – rekao je Komšić, saopćeno je iz DF-a.

(S-B)