LAZANSKOG ZABRINULA IZJAVA BAKIRA IZETBEGOVIĆA: “DEMILITARIZACIJA JE RJEŠENJE ZA BIH, A NE NAORUŽAVANJE”!

Srbijanski vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski, poznat i po tome što na dnevnoj bazi hvali jačanje oružanih snaga Srbije (“Najjači smo u regiji”), smatra da je za BiH jedino rješenje potpuna demilitarizacija koju već dulje vremena zagovara Milorad Dodik.

Komentorajući Izetbegovićevu izjavu da se BiH mora naoružavati, s obzirom na to da isto čine Srbija i Hrvatska, Lazanski je rekao Srni da ni Srbija ni Hrvatska nemaju nikakvih teritorijalnih aspiracija prema BiH niti prijete BiH.
„BiH prijeti samo jedna stvar, a to su pokušaji nasilnog mijenjanja Dejtona. To je najveća opasnost za BiH. Sve drugo je nešto što se može dogovorom i pregovorima, uz diplomatiju rješavati“, rekao je Lazanski.

On je naveo da tumačenje Izetbegovićeve izjave zavisi od toga da li je mislio na naoružavanje paravojnih formacija SDA ili Bošnjaka unutar Oružanih snaga BiH.

Lazanski smatra opasnim ako je Izetbegović, prilikom govora u Zenici o potrebi naoružavanja BiH, mislio na naoružavanje neke vrste stranačkih paravojnih formacija Bošnjaka, jer se time praktično ponavlja situacija uoči rata 1992. godine.

On je dodao da je svako stranačko naoružavanje destabilizujući faktor na prostoru BiH i uvod u mnogo ozbiljniju krizu, te da bi na to međunarodna zajednica morala da obrati pažnju.

„Mislim da je rješenje za cijelu BiH ono što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao — kompletna demilitarizacija BiH“, rekao je Lazanski.

Ako je Izetbegović govorio o potrebi naoružanja Oružanih snaga BiH, Lazanski ističe da nije moguće naoružavati posebno Bošnjake, jer su Srbi, Bošnjaci i Hrvati u jedinstvenim oružanim snagama.

„Oni (Srbi, Hrvati, Bošnjaci) su u zajedničkim kasarnama. Da li će jedna soba imati više oružja od druge? To je malo smiješno“, kaže Lazanski.

Na Izetbegovićeve navode da je šansa BiH u namenskoj industriji, Lazanski je rekao da vjerovatno misli na izvoz, sa obzirom na to da je ona većinom smještena u Federaciji BiH, a da Republika Srpska nema skoro nijednu fabriku naoružanja.

Predsjedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je jučer u Zenici da se BiH mora naoružavati i da se nikada više neće ponoviti 1992. godina kada su, kako je rekao, neprijatelji zatekli ovu državu nespremnu i nenaoružanu.

Komentarišući naoružanje Srbije i Hrvatske Izetbegović je kazao da se i Bosna i Hercegovine mora naoružavati ili će, ako bude slaba, biti krajnja adresa.

“Siromašni susjedi troše novac na skupo oružje. Vidite te raketne sisteme i avione po Srbiji i Hrvatskoj i mi u svemu tome moramo držati balans jer slabost privlači adresi. Onako kako vakuum privlači vjetar, usisava, tako će privući i adresi ako budemo slabi, ako procijene da smo slabi”, kazao je Izetbegović. Dodao je da je “spas” u namjenskoj proizvodnji te da je Bosna i Hercegovina na pravom putu glede naoružanja.

“Šansa je u namjenskoj proizvodnji. Ovih dana završavamo pušku, uskoro ćemo krenuti s haubicama i dronovima, da ne nabrajam dalje. Radimo municiju svih vrsta, višecijevne bacače… Kada sam kazao da ćemo jačati namjensku proizvodnju za komercijalne potrebe i tržište i za ne daj Bože odmah su se zabrinuli u Beogradu. Mladi Izetbegović se usudio prijetiti da će se braniti BiH. Pogledajte sada odnos i danas ovdje to ponavljam, jačat ćemo namjensku proizvodnju”, kazao je Izetbegović.

(S.B./Agencije)

Loading..