Mašović otkrio stravične detalje pronalaska žrtava koje su strijeljali Škorpioni

Amor Mašović, član kolegija direktora Instituta za nestale Bosne i Hercegovine potvrdio je za Radiosarajevo.ba da su u masovnoj grobnici na području planinskog prevoja Rogoj u Trnovu pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvojice od ukupno šest Srebreničana koje su 17. jula 1995. godine, pred kamerama mjestu Godinjske Bare strijeljali pripadnici zloglasnih „Škorpiona“.

Piše: F. V./radiosarajevo.ba

Riječ je, podsjetimo, o jedinici koju je osnovala i vodila Državna bezbjednost Srbije, kao dio sistema agresije na nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu.

Na snimcima, koji će kasnije obići svijet, zabilježeno je strijeljanje Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dine Salihovića (18) i Juse Delića (25).

Mašović nije mogao reći u ovom trenutku o kojim osobama se radi, jer, kako kaže, porodice još uvijek nisu zvanično upoznate o identificiranju žrtava.

Posmrtni ostaci pronađeni s u masovnoj grobnici u junu prošle godine, a ispostavilo se da je riječ o sekundarnoj grobnici.

Pretpostavka je da se u grobnici nalazilo pet žrtava. Dvojica Srebreničana iz grupe sa Godinjskih bara su sigurno pronađena, od njih šest. U slučaju dvije osobe nije izvršeno pozitivno poklapanje ni s jednim od srodnika koji traže svoje nestale, dok u jednom slučaju nismo mogli izvršiti izoliranje DNK.

Uzorak je, da tako kažemo, pao. No, u masovnoj grobnici smo pronašli 30-tak dijelova skeleta, te ćemo iz mrtvačnice uzeti dodatne uzorke. Moguće da budu pronađeni i drugi iz grupe ubijenih na Godinjskih barama”, pojasnio je Mašović za Radiosarajevo.ba.

Otkrio nam je da su dijelovi skeleta pronađeni u kesama koje su proizvedene poslije agresije! To znači da su posmrtni ostaci skrivani poslije rata.

“Pretpostavljamo da su pokupljeni sa Godinjskih bara i doneseni na lokaciju koja je puno zabačenija od tog vikend naselja. Pretpostavlja se da je to uradila policija”, istakao je Mašović.

Loading..