MEKTIĆ: MEĐUNARODNI SUD NIJE NEKI BEZVEZNI SUD; MRŽNJA NAS U BIH SVE UNIŠTAVA

Ja sam smatrao da je potrebno da se pobliže odredi definicija Međunarodnog suda, da kažemo da je to Sud koji je priznala BiH i da je njegovu juriskdikciju priznala na svojoj teritoriji, da to nije neki bezvezni Međunarodni sud koji nema veze sa BiH. Bila mi je osnovana i primjedba Ministarstva pravde RS-a da negiranje ne samo genocida, koji se medijski usko prezentuje, nego i govora mržnje koji nas uništava, kazao je za TV1 ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Mektić je kazao da je predložena izmjena Krivičnog zakona više puta usaglašavana i nadopunjavana.

“Mi smo više puta na Savjetu ministara imali izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, razgovarali i imali mogućnost da se upute određene icijative. Taj zakon je nekoliko pza dopunjavan i mijenjan a na zadnjoj sjednici smo došli do teksta koji je bio prilično usaglašen”, rekao je.

On je kazao da je jednako veliki problem širenje govora mržnje.

“Mi ministri iz reda srpskog naroda, imali smo jednu primjedbu. Ja smatrao da je potrebno da se pobliže odredi definicija Međunarodnog suda, da kažemo da je to Sud koji je priznala BiH i da je njegovu jurisdikciju priznala na svojoj teritoriji, da to nije neki bezvezni Međunarodni sud koji nema veze sa BiH. Bila mi je osnovana i primjedba Ministarstva pravde RS-a da negiranje ne samo genocida, koji se medijski usko prezentuje, nego i govora mržnje koji nas uništava i na osnovu koha ulazimo u sve veće konflikte”, kazao je Mektić.

Dodao je da se ne smije upasti u zamku sankcionisanja verbalnog delikta, jer je teško odrediti gdje prestaje sloboda govora a počinje verbalni delikt. On je napomeno da bi sankcionisanje vrbalnog delikta moglo proizvesti negativne efekte i reakcije sa druge strane među grupama ili pojedincima.

Loading..