Mesić o Dodikovoj posjeti Zagrebu: Bojim se da se sada nešto sprema

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, komentarisao je posjetu Zagrebu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– On je zadnji kojeg bi ja pozvao u posjetu. Po Ustavu, BiH predstavljaju trojica i mogao sam sa njima samo razgovarati. Zašto su oni sada izabrali ovaj trenutak da razgovaraju sa onim koji razbija BiH, a pogotovo kad se udruži sa Draganom Čovićem, drugim razbijačem BiH. Pitanje je – koja je to politika, ko stoji iza te politike? Nekada je Tuđman imao u BiH čovjeka zaduženog za razbijanje BiH, to je Mate Boban. A Milošević je imao svog igrača Karadžića i znamo kako je to završilo – naveo je Mesić.

Na pitanje je li uredu porediti susret Milanović-Dodik sa susretom Tuđman-Milošević, Mesić je rekao izričito “da”.

– Ono što su oni dogovorali u Karađorđevu, ja sam protiv toga bio. Kad se Tuđman vratio iz Karađorđeva, gdje se nasamo našao sa Miloševićem, rekao je da mu je Milošević predložio da Hrvatska dobije banovinske granice, plus Cazin, Kladušu i Bihać. Još je rekao: “Evo da vam ja kažem, kako je to Milošević rekao. Rekao je: Franja, ti uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, ono što meni ne treba”. A ja sam rekao: “Čekaj Franja ali to znači rat”. On je rekao: “Stipe ne znaš povijesne silnice”. Ja sam rekao: “Možda ne znam povijesne silnice, ali ja imam logiku, čim se diraju granice, to je rat. A šta kaže na to Alija?” A on mi kaže: “Nema šta reći Alija, kad se srpske i hrvatske škare slože, nema mjesta za Aliju” – ispričao je bivši predsjednik Hrvatske.

Smatra da se nešto slično događa kao u vrijeme kad je Milošević imao Tuđmana, a Tuđman imao Matu Bobana.

– Bojim se da se sada nešta sprema. Ako Zagreb ima svoga igrača i to Dragana Čovića, koji je razbijač BiH, koji dolazi na proslavu Dana Republike Srpske, a koji nije nikakav Dan RS-a, nego je tad počelo razbijane BiH. I ako se njih dva udruže i ako se onda tu traži rješenje, tu nema govora, tu nema rješenja – kazao je.

Napomenuo je i da je Željko Komšić izabran legalno i legitimno, te da je branio BiH i rat proveo braneći BiH, te da mu nije jasno zbog čega bi bio isključen iz političkih razgovora o BiH. Dodao je i da je jasno da se vodi kampanja protiv Komšića.

Izvor: SAFF.BA

Loading..