MILE DODIK THOMPSON: “Muslimani su bili ustaško cvijeće, a četnički pokret je bio priznat”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zatražio je na sjednici NSRS-a da se “postigne potpuno nacionalno političko jedinstvo o temi” te da se “odbaci Rezulucija izglasana u Parlamentu BiH”.

“Ova rezolucija je nešto što je ukradeno nama. Ovo je podvala političkog Sarajeva, koje je htjelo da podvali političke neistine, da poništi srpske žrtve, da se otkloni od stradanja u Drugom svjetskom ratu. Dokument je nastao kao interpretacija netačnih istorijskih činjenica, da se tema zloupotrijebi. Da se ova tema zatvori, a otvori za neke druge koje ćemo gledati u sljedećih mjesec i po dana. Kada čitate naslov, vidite koja je to podvala”, prenose Vijesti.ba.

“Isto su radili i komunisti”, smatra Dodik.

“Netačna, podmukla podvala Rezolucije ima za cilj da omalovaži sva stradanja koja su Srbi imali u Drugom svjetskom ratu. Iskoristio se tu Blajburg, o kojem mi nemamo dilema…”

Neprihvatljivo je da se iste političke strukture Hrvatske pojave na Bleiburgu, pa poslije u Jasenovcu, kaže Dodik.

Govori da je proces genocida nad srpskim narodom u NDH bio organizovan, ističe da je jedan dio prognan, jedan pokrštavan, jedan ubijan.

“Namjera, genocidna, bila je istaknuta u svim dokumentima NDH, ali to ne vidimo u ovoj rezoluciji. Termin ustaše se ograničava na ustaški režim, a ne na cijelu NDH. U mom rodnom selu ubijeno je 140 Srba. Nema sela u Lijevče polju, bilo gdje gdje je RS, da nije bilo stradalničko. U Rezoluciji je redukovana odgovornost.”

U Rezoluciji je, smatra Dodik, “izostavljena odgovornost muslimana”, koji su, kaže, “bili ustaško cvijeće”.

Dodik navodi i da je “četnički pokret bio priznat, odlikovan od mnogih, od De Gaullea, Trumana”. Navodi da u ratu zločine čine sve strane pa da su to činili i partizani.

(Sl.B.)

Loading..