NAKON ŽESTOKIH KRITIKA ŠTO JE BiH NAZVAO “DRŽAVOM TRI ENTITETA”, OGLASIO SE MILANOVIĆ: “Drago mij je što je došlo do omaške…”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je reagirao na kritike o njegovoj izjavi o Bosni i Hercegovini “kao državi triju entiteta”. Obrazlagajući svoju izjavu imao je, kako je rekao, poruku za one kojima je Bosna i Hercegovina vrhovna vrijednost. Imao je i svoje objašnjenje pojma entitet. Kako je kazao, osnovni problem je u samoj upotrebi pojma entitet.
“Mislim da moj rad, moj govor, moji stavovi govore uglavnom da sam zagovornik Bosne i Hercegovine takve kakva jest, kao garancije nekakve stabilnosti”, rekao je Milanović.

Poručio je da mu je, kako je istakao, drago što je došlo do omaške, prenosi HINA.

“U stvari mi je drago što je došlo do jedne male omaške, rekao sam tri entiteta. Ovo je poruka onima kojima je Bosna i Hercegovina vrhovna vrijednost, jedinstvena Bosna i Hercegovina, neko će reći i unitarna, sa čime se dosta ljudi u Bosni i Hercegovini ne slaže, da je sama riječ entitet nametnuta, izmislili su je u vrijeme Daytona, i da je u stvari potpuno pogrešna”, izjavio je predsjednik Hrvatske.

Zatim je nastavio tumačiti pojam entitet.

“Dakle, ove dvije ustrojbene jedinice, to je hrvatski, možda se na srpskom kaže drukčije, su federalne jedinice, nikakvi entiteti”, istakao je i dodao da nije “mislio ništa loše”.

Imao je poruku i za one koji insistiraju na upotrebi termina entitet.

“Riječ entitet bi trebali upravo izbaciti upravo oni koji ne žele da se tim entitetima daje posebna snaga i jedinstvenost, dakle posebnost, a u prirodi entiteta je posebnost, izdvojenost, dakle odmaknutost od nečega”, mišljenja je.

Pri stavu je da se entitet kao pojam pogrešno upotrebljava, te da su Federacija Bosne i Hercegovine i RS, kako je naveo, ustrojbene jedinice.

“U Bosni i Hercegovini, bazično, po ustavnoj filozofiji, postoje tri etnička entiteta, ključna entiteta, a to su, po brojnosti Bošnjaci, Srbi i Hrvati”, zaključio je Milanović.

Podsjećamo, predsjednik Hrvatske je prilikom posjete Crnoj Gori u intervjuu za emisiju RTCG “Teleskopija” kazao sljedeće:

“Hrvatska ima na određen način komplicirane odnose sa Slovenijom, ali opet odlične odnose, s Crnom Gorom… S Bosnom i Hercegovinom u onoj mjeri u kojoj se Bosnom i Hercegovinom kao državom triju entiteta mogu uspostaviti odnosi. Ja mislim da mogu, ali tu postoje određena ograničenja.”

Loading..