NE PAMTI SE KADA JE DODIK BIO OVOLIKO UZRUJAN, NIJE BIRAO RIJEČI: “Nema toga, nema te sile, osim ako nas NATO ovde bombarduje i pobije…” (VIDEO)

Nastavi li SDA da insistira na preuređenju Dejtonskog sporazuma i stvaranju BiH bez enititeta, tražićemo referendum o samostalnosti Republike Srpske, rekao je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik, prenosi Slobodna Bosna.

  • Nema toga, nema te sile, osim ako nas NATO ovde bombarduje i pobije naravno, nema toga da će Srbi pristati da nestane Republike Srpske i to mora da zna Bakir Izetbegović – kategoričan je Dodik.

Dodik je ovako reagovao na prijedloge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, iznesene pred grupom euro-parlamentaraca, prema kojima bi BiH bila uređena kao država bez entiteta i kantona, prenosi RTRS.

Dodaje da je izvjesnija samostalnost Republike Srpske od organizovanja konferencije “Dejton dva” na kojoj bi BiH bila preoblikovana u funkcionalnu državu multietničkih regija, kako je Izetbegović video-konferencijom predložio članovima Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu.

Dodik ovaj Izetbegovićev prijedlog smatra potezom u službi unutarstranačkog pozicioniranja, ali ističe da će Srpska osujetiti svaki nagovještaj ovog procesa.

  • Taj njihov prijedlog je potpuno antidejtonski jer podrazumijeva ukidanje entiteta i kantona mnogo toga još što je potvrđeno u Dejtonu. Nema toga, nema te sile, osim ako nas NATO ovde bombarduje i pobije naravno, nema toga da će Srbi pristati da nestane Republike Srpske i to mora da zna Bakir Izetbegović – kazao je Dodik.

Dodik kaže da Izetbegoviću smeta što u izvornom dejtonskom Ustavu i dalje piše da su pravosuđe, ekonomija, odbrana, obavještajne službe nadležnost entiteta i što te odredbe, uprkos ogromnim pritiscima, nisu promijenjene u najvišem pravnom aktu. Ocjenjuje da SDA i njeni mentori nastoje u Ustav unijeti i odredbe kojima bi od odgovornosti oslobodile i visoke predstavnike, iako su priznali da su kršili Dejtonski sporazum.

  • Vestendorp je na dan kad je PIK dao bonsku podršku, dakle ne ovlašćenja nego podršku Visokom predstavniku rekao da to nije u skaladu sa Dejtonskim sporazumom. Dakle, Visoki prestavnik koji treba da tumači Dejtonski sporazum je dao izjavu da je to protivno Dejtonu. Imate tu njegovu izjavu! – poručio je Dodik.
Loading..