Ne želim nikoga da moljakam, niti da ponižavam te ljude

Kao što mi ovdje trpimo postojanje u BiH, tako će i oni morati da se naviknu na nas. BiH nije najsretnije mjesto za nas, ali smo svjesni međunarodnog sporazuma, naveo je Dodik.

Oružane snage Bosne i Hercegovine ove godine ne učestvuju u obilježavanju 9. januara – Dana RS-a, kojeg je neustavnim ocijenio Ustavni sud BiH.

Na današnjem polaganju vijenaca u Banjoj Luci na spomenik palim borcima bivše Vojske RS-a učestvovao je počasni vod policije RS-a, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao novinarima da nije ni tražio učešće pripadnika Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH u današnjim i sutrašnjim aktivnostima zvaničnika RS-a.

Nije to uradio, kaže, zbog struktura na nivou BiH.

  • Ne želim nikoga da moljakam, niti nešto drugo, niti da ponižavam te ljude iz Oružanih snaga. Dobro su došli na svakoj manifestaciji, veoma ih cijenim i bit ću s njima kada budemo obilježavali Božić u Kasarni ‘Kozara’, rekao je Dodik.

On je na osporavanja proslave 9. januara rekao da se neke realnosti moraju prihvatiti.

  • Kao što mi ovdje trpimo postojanje u BiH, tako će i oni morati da se naviknu na nas. BiH nije najsretnije mjesto za nas, ali smo svjesni međunarodnog sporazuma, obaveza po Dejtonskom sporazumu i Ustavu i mi želimo samo ustavnu poziciju i ako se ona vrati, BiH nije sporna. Svaka druga BiH je sporna – rekao je istaknuvši da se ne mogu opravdati nametnute odluke visokog predstavnika i da će taj bh. entitet vratiti sva svoja prava koja mu po Ustavu pripadaju.

Za RS je rekao da se ojačala u uvjerenju da “treba da preživi sve izazove, treba da preživi i da bude stabilna”, piše Fena.

Izvor: oslobođenje.ba

Leave a Reply