NEVIĐENI SKANDAL U AMERIČKOJ DIPLOMATIJI: Ambasador SAD-a u Beogradu veličao Dražu Mihailovića i četnički pokret!

Očekuje da američka diplomatija reaguje po pitanju ovog skandaloznog poteza njihovog ambasadora u Srbiji, posebno uzimajući u obzir da su masovni zločini pokreta Draže Mihailovića kao i njegova saradnja s nacistima dokumentovani, dokazani.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kyle Scott, na svom Twitter nalogu informirao je javnost da je u svom domu ugostio Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije.

Ono što je u svemu posebno šokantno je sam povod koji je, kako navodi, “odavanje počasti saveznicima iz Drugog svjetskog rata, Srbima i Amerikancima” koji su 1944. godine bili dio misije spašavanja “više od 500 avijatičara iz sedam zemalja, uz veliki rizik po sopstvene živote i živote svojih porodica, srpski i američki heroji uspjeli su da izvedu najveću spasilačku operaciju u modernoj historiji”.

Tim povodom Scott je na svom Twitter nalogu podijelio fotografiju iz tog perioda na kojoj je četnički vojvoda Dragoljub Draža Mihailović, borac za veliku Srbiju, kvisling i ratni zločinac.

Beogradski Viši sud je prije nekoliko godina rehabilitirao četničkog vođu, čime je poništio presudu kojom je Mihailović u julu 1946. godine osuđen na smrt zbog suradnje s fašističkim okupatorima i strijeljan.

Na zvaničnom Twitter nalogu, kao i na ostalim kanalima komunikacije koje koristi, Ambasada SAD-a je obavijestila o ovom događaju u Beogradu, ali fotografije sa likom Draže Mihailovića, kao kod ambasadora Scotta, nisu istaknute.

Iako su saveznici 1943. otkazali podršku pokretu Draže Mihailovića i priznali partizane za jedinu antifašističku silu, američki predsjednik Harry Trumann je 1948. posthumno odlikovao Mihailovića “Legijom časti” za spašavanje 500 američkih pilota od nacista, a odlikovanje je uz brojna negodovanja u zemljama naše regije predato Mihailovićevoj kćerki Gordani.

Američka ambasada u Sarajevu je u martu ove godine, prema onome što je naveo Glas Srpske, “izbjegla da odgovori na direktno pitanje” o Mihailoviću, a koje je postavio ovaj list. Desilo se to nakon što je Ambasada SAD-a u BiH na svom Twitter profilu navela da su “zgroženi izvještajima o prijetnjama i nacionalističkoj retorici tokom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu”.

Iz Kancelarije za odnose sa javnošću Američke ambasade za Glas Srpske, kako su objavile ove novine, su ponovili da “SAD osuđuju bilo koji čin ekstremizma ili govora mržnje”, kao i da “zloupotreba ili namjerno pogrešno tumačenje historijskih činjenica nije nikome korisno”.

Prema informacijama do kojih je došla Slobodna Bosna sramotni potez ambasadora Scotta, koji je postavljen još u vrijeme mandata Baracka Obame, nije odraz zvanične američke politike, nego njegov individualni čin.

U svakom slučaju se očekuje da američka diplomatija reaguje po pitanju ovog skandaloznog poteza njihovog ambasadora u Srbiji, posebno uzimajući u obzir da su masovni zločini pokreta Draže Mihailovića kao i njegova saradnja s nacistima dokumentovani, dokazani i neupitni.

(SB)

Loading..