NEVJEROVATNO : DODIK POPLJUVAO GENERALA NATO PAKTA: “Jadan je NATO čiji general laže”!

Predsjednik RS Milorad Dodik reagirao je danas na tvrdnje generala NATO-a Curtisa Scaparrottija da Rusija uz pomoć čelnika RS podriva institucije BiH.

Dodik kaže da je ovakav istup jadan.

  • Jedino što mi je palo na pamet je da je jadan NATO čiji general laže. Zamislite generala koji laže i to pred Senatom SAD. Neka nas puste na miru. Mi ovdje ne pravimo kasarne, ni bilo šta. Mi pravimo bolnice,  pokušavamo napraviti proizvodnju i riješiti infrastrukturu. Volio bih da svi mi malo više pripazimo na ovo što imamo, rekao je Dodik.

Podsjetimo, tokom svjedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage, zapovjednik snaga NATO-a u Evropi general Curtis Scaparrotti je rekao da je jačanje ruskog utjecaja u Evropi najveći problem i na civilnom i na vojnom planu, a posebno na zapadnom Balkanu.

On je rekao da Rusija koristi odnose s čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija Bosne i Hercegovine.

General Scaparrotti naglasio je kako Rusija pokušava spriječiti euroatlantski put pojedinih zemalja u regiji, i dodao kako su međunarodna zajednica i SAD garant stabilnost na Balkanu.

Scaparrotti je izrazio je duboku zabrinutost da nedostatak diplomatskih aktivnosti dorinosi širenju ruskog utjecaja na Balkanu. Kada je upitan koja je zemlja najveći problem u regiji, odgovorio je Srbija. Na ponovni upit da li je to Srbija ili Republika Srpska, rekao je Srbija, kao država, ali općenito srpska populacija na Balkanu.

Zapovjednik NATO-a je istaknuo da su Sjedinjene Američke Države ispustile iz vida područje zapadnog Balkana, zaključujući kako je potreban veći vojni, ali i diplomatski, angažman u regiji.

 

(S.B,)

Loading..