NIŠTA OD PLANA ČOVIĆA I DODIKA ZA PREUZIMANJE DRŽAVNE VLASTI

Kako sada stvari stoje, Vijeće ministara BiH neće biti formirano prije februara, jer je neizvjesno da li će u ovom mjesecu doći do konstituiranja Komisije za izbor i njegovo imenovanje, koja bi trebalo da razmatra i prijedlog za mandatara, a koji bi Predsjedništvo BiH trebalo uputiti u parlament BiH.

Od ranije je poznato da je prijedlog stranaka iz Republike Srpske koje čine većinu da mandatar bude Zoran Tegeltija (SNSD), jer je u ovom mandatu red na Srbina na čelu Vijeća ministara.

Također, rok od 15 dana koji je Predsjedništvo BiH imalo nakon što je konstituiran Predstavnički dom BiH da uputi ime mandatara odavno je istekao. Pored toga, pred kraj prošle godine pomenuta komisija nije dobila rukovodstvo jer predloženi Staša Košarac (SNSD) za predsjedavajućeg i Predrag Kožul (HDZ) i Halid Genjac (SDA) za zamjenike od strane parlamentarne većine nisu dobili dovoljno ruku. Sjednica Komisije je prekinuta uz dogovor da bude zakazana nakon novogodišnjih i božićnih praznika.

Da li će ona biti održana kako je dogovoreno, još nema potvrde. Marin Vukoja, sekretar Predstavničkog doma BiH, kazao je juče “Nezavisnim” da bi trebalo da sjednicu zakaže u toku ovog mjeseca, ali da bi o tome trebalo da se dogovore članovi Komisije.

“Čim oni postignu okvirni dogovor, sjednica će biti zakazana”, kazao je Vukoja.

Košarac vjeruje da će uskoro biti zakazana konstituirajuća sjednica ove komisije, te da će se SNSD i DNS odazvati pozivu čim budu obaviješteni.

“Kazali smo već da oni koji pripadaju opozicionom dijelu u RS, ali i iz FBiH, neka predlože druga rješenja za predsjedavajućeg i dva zamjenika, pa ćemo vidjeti hoćemo li to podržati”, kaže Košarac.

Kožul je ranije potvrdio da je rad ovog tijela opstruiran i blokiran i da ne zna kako će ovo biti riješeno.

(SB / NN)

Loading..