NOVE OPTUŽNICE PROTIV PRIPADNIKA ARMIJE I MUP-A R BIH

Tužilaštvo BiH optužnicu u ovom predmetu podiglo je krajem decembra prošle godine, a kako je tada saopćeno, na teret im se stavlja da su u svojstvu komandanata i pripadnika TO, Armije RBiH i MUP-a, na području Goražda i Višegrada postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, prenosi Faktor.
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 18. januara optužnicu Tužilaštva BiH, koja Ćamila Ramića, Mehmedaliju Topalovića, Himzu Selimovića, Ramiza Mićivodu i Mustafu Stovraga tereti za počinjenje ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, potvrđeno nam je iz Suda BiH.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužnicu u ovom predmetu podiglo je krajem decembra prošle godine, a kako je tada saopćeno iz Tužilaštva, na teret im se stavlja da su za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu komandanata i pripadnika TO, Armije RBiH i MUP-a, na području Goražda i Višegrada (Međeđa), postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika.

Ratni zločini koji se stavljaju na teret optuženima se odnose na navodne zločine počinjene nad oko 20 žrtava srpske nacionalnosti, zarobljenih pripadnika VRS-a. Ovi zločini su navodno počinjeni u improviziranom vojnom zatvoru u Kaošticama, Međeđa, kao i objektima za zatočenje u zgradi ZOIL-a u Goraždu

–U optužnici se navodi da su optuženi odobrili i omogućili gotovo svakodnevno mučenje, premlaćivanje, zlostavljanje na naročito ponižavajuće načine i nanošenje teških fizičkih i psihičkih ozljeda, zarobljenicima srpske nacionalnosti, da su lično učestvovali u mučenjima i zlostavljanjima te da nisu poduzeli mjere da spriječe mučenja i zlostavljanja zarobljenika, niti da kazne počinioce. Od posljedica zlostavljanja i zatočenja su podlegla dvojica zarobljenika, a tijelo jednog od njih je bačeno u rijeku Drinu i do danas nije pronađeno – saopćeno je iz Tužilaštva.

Iz Tužilaštva su saopćili i da će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem 100 svjedoka i tri stručna vještaka, te prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Himzo Selimović (rođen 1961. godine u Foči), bivši je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH i nekadašnji komesar MUP-a KS-a, a trenutno prvorangirani na listi za zamjenika direktora FUP-a.

Ramiz Mićivoda je aktivni pripadnik OS BiH, a privođen je u novembru zbog zloupotrebe položaja.

Konkretno, on se tereti da je od osoba koje se bave poljoprivredom, nezakonito tražio i dobio novac, kako bi im omogućio da za svoje aktivnosti, koriste zemljište koje je u nadležnosti Oružanih snaga BiH.

Mustafa Stovrag također je aktivni oficir u OS BiH, dok je Ćamil Ramić inspektor u MUP-u Kantona Sarajevo.

Izvor: bh-vijesti.ba

Leave a Reply