NOVI KADROVSKI SKANDAL NA BHT-U: UREDNIK PORTALA KOJI BOŠNJAKE NAZIVA GENETSKIM OTPADOM ČLAN PROGRAMSKOG VIJEĆA

Jurica Gudelj je, da podsjetimo, urednik portala Dnevnik.ba bliskog HDZ-u BiH, koji je poznat po svkadovnevnom govoru mržnje i nacionalističkom huškanju. Na ovom su portalu, između ostalog, Bošnjaci nazivani “sjemenom ISIL-a” i genetskim otpadom

Upravni odbor (UO) BHRT-a izabrao je četiri člana Programskog vijeća/savjeta Upravnog odbora BHRT-a iz Republike Srpske. To su: Igor Tadić, Mirjana Stojisavljević, Mladen Bubonjić i Jelena Denda.

Time su stečeni i uvjeti da se konstituira Programsko vijeće/savjet Upravnog odbora BHRT-a u sastavu: Jurica Gudelj, Zija Dizdarević, Sanja Vlaisavljević, Ferida Duraković, Zlatko Topčić, Igor Tadić, Mirjana Stojisavljević, Mladen Bubonjić i Jelena Denda.

Prva sjednica ovog tijela očekuje se tokom narednog mjeseca.

Programsko vijeće/savjet je savjetodavno tijelo Upravnog odbora BHRT-a, koje se sastoji od devet članova. Članovi Programskog vijeća/savjeta iz Federacije BiH izabrani su na prethodnoj sjednici.

Članovi Programskog vijeća/savjeta izabrani su na osnovu Javnog oglasa.

Jurica Gudelj je, da podsjetimo, urednik portala Dnevnik.ba bliskog HDZ-u BiH, koji je poznat po svkadovnevnom govoru mržnje i nacionalističkom huškanju. Na ovom su portalu, između ostalog, Bošnjaci nazivani “sjemenom ISIL-a” i genetskim otpadom.

Nastavak je ovo kontroverznih kadrovskih rješenja i poteza koji između ostalog uključuju imenovanje Tvrtka Milovića, bivšeg glavnog i odgovornog urednika Dnevnik.ba za urednika dokumentarnog programa na BHT-a, čuvenog po ismijavanju broja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995., zabrane od strane urednika Marka Radoje da voditelji ove televizije 11. jula prošle godine nose Srebrenički cvijet do čestitanja Dana Republike Srpske od strane voditeljice Svjetlana Topalić.

Gudelju će društvo na BHT-u praviti i Sanja Vlaisavljević, dežurna kritičarka “govora mržnje” u bh. medijima čija je kritička oštrica i borba za kulturu dijaloga u pravilu okrenuta prema borcima za građanske vrijednosti. No, zato prema šovinističkim ispadima iz RS-a i zapadne Hercegovine Vlaisavljević često ima zaštitnički i senzibiliran odnos, koji se nerijetko ispoljava u tekstovima koji brane takve ispade i objavljuju se najčešće u medijima poput Glasa Srpske ili Poskoka.

Vrijeme će pokazati da li ćemo uskoro i sa BHT-a slušati da su Bošnjaci “nasljedno predodređeni da izdaju, prevare i zabiju nož u leđa”.

(S.B.)

Loading..