NOVI TUŽILAČKI UDAR NA ARMIJU R BIH: A EVO KAKO JE U HAGU O KRIŽANČEVOM SELU SVJEDOĆIO PUKOVNIK WILLIAMS

Ekshumirali smo devet tijela u prisustvu BBC-a. Po našem ograničenom saznanju, svi su bili vojnog uzrasta i umrli su na ekstremno traumatičan način, koji smo ocijenili kao smrt u borbi

Tužilaštvo BiH, koji je pod potpunom kontrolom osovine zla Dodik-Čović-Radončić, hapsi branitelje BiH iz Viteza pokušavajući ih izjednačiti s agresorima i time nekako amortizovati presudu za UZP.
A evo šta je u Hagu, u vezi s navodnim “zločinima” u Križančevom selu, svjedočio pukovnik Peter Gage Williams, komandant britanskog bataljona u srednjoj Bosni:

“Križančevo Selo. Rekli ste da je došlo do istrage o navodnom masakru po optužbama od strane Hrvatske strane koja je tvrdilia da se desio masakr nad Hrvatima. Kakav je vaš zaključak o masakru?

Peter Gage Williams: Izvršena je detaljna istraga na mjestu gdje su sahranjena 27 tijela onih koji su navodno ubijeni. Ekshumirali smo devet tijela u prisustvu BBC-a. Po našem ograničenom saznanju, svi su bili vojnog uzrasta i umrli su na ekstremno traumatičan način, koji smo ocijenili kao smrt u borbi. Zatim smo intervjuisali trojicu muškaraca koji su bili zarobljeni i u pritvoru u Zenici, te smo na kraju predstavili izvještaj, ne samo U.N-u, već i hrvatskim vojnim vlastima u Viteškoj enklavi.

Da li je vaša istraga podržala navode Hrvata o masakru?

Peter Gage Williams: Zaključci istrage su sugerisali da tamo nije bilo dokaza koji podržavaju teoriju o masakru. Dokazi ukazuju na taktički uspjeh (snaga ARBiH) koji je doveo do znatnog gubitka života (HVO-ovih bojovnika).

(Izdvojeno.ba)

Loading..