OPASNO SE ZAKUHALO OKO KAVKAZA: Francuzi pozivaju na povlačenje Azerbejdžana i priznanje Nagorno-Karabaha…

Gornji dom Narodne skupštine Francuske usvojio je rezoluciju u kojoj se, između ostalog, francuska Vlada poziva da zvanično prizna nezavisnost oblasti Nagorno-Karabah.

Za priznavanje takozvane Nagornokarabaške republike glasalo je 305 od ukupno 306 poslanika Gornjeg doma parlamenta.

“Senat poziva Vladu Francuske da prizna Nagornokarabašku republiku i da iskoristi priznanje kao sredstvo u razgovorima sa ciljem uspostavljanja trajnog mira”, ističe se u usvojenom dokumentu.

Državni sekretar u francuskom Ministarstvu za Evropu i vanjske poslove Jean-Baptiste Lemoyne izjavio je da jednostrano priznanje Nagorno-Karabaha nikome neće donijeti ništa dobro i da neće pomoći naporima posredovanja.

On je podsjetio da Francuska, kao jedna od predsjedavajućih zemalja Minsk grupe OSCE-a, podržava provođenje primirja postignutog 9. novembra.

Stručnjaci su objasnili da rezolucija služi kao preporuka i da nije obavezujuća, javio je TASS.

Prema tekstu rezolucije, Senat poziva na trenutno povlačenje azerbejdžanske vojske s teritorija koje je osvojila od 27. septembra, kada su eskalirali sukobi u Nagorno-Karabahu.

Pored toga, Senat poziva i na međunarodnu istragu o ratnim zločinima i upotrebi zabranjenog oružja.

Senatori su preporučili Vladi Francuske da izvuče zaključke o ulozi turskih vlasti u sukobima te da zajedno sa evropskim partnerima razmotri preduzimanje najodlučnijih mjera.

Izvor: SB

Loading..