Oštra poruka Njemačkog istražitelja Zorna u Srebrenici: Nijedan počinilac genocida neće biti siguran u Njemačkoj

Obilježavanju 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica prisustvovao je, između ostalih, glavni inspektor Saveznog ureda kriminalističke policije Njemačke (BKA) Klaus Zorn.
Zorn je u periodu između 1991. i 1995. godine obnašao dužnost istražitelja, glavnog inspektora i šefa Centralne jedinice za istrage ratnih zločina (ZBKV), pri Saveznom uredu kriminalističke policije Njemačke. Istraživanja ovog ureda, između ostalog, rezultirala su brojnim hapšenjima počinilaca zločina na području BiH, ali na kraju krajeva i presudama za genocid koje su njemački sudovi donijeli za četiri bh. opštine, pišu Vijesti.ba.

Zorn je u zvaničnom obraćanju istakao da je ponosan što učestvuje u komemoraciji, te da mu je velika čast što se danas obraća na istorijskom mjestu.

Kako je naveo, prečesno se širom svijeta poručivalo da se ratni zločini i genocid nikada neće ponoviti, ali je realnost pokazala upravo suprotno.

“Pedeset godina nakon Drugog svjetskog rata, 1995. godine masakr je počinjen u srcu Evrope, ovdje u Srebrenici. Međunarodne pravosudne institucije su zločine počinjene u Srebrenici nazvale njihovim pravim imenom – genocidom”, poručio je Zorn, pišu Vijesti.ba.

On je naglasio da nije niti advokat niti političar, te da ne želi komentarisati međunarodni krivični sistem i njegove odluke. No, kao policijski inspektor sa višegodišnjim iskustvom istraživanja ratnog zločina i genocida pojasnio je šta su Njemačka i njeno zakonodavstvo učinili po pitanju rata u bivšoj Jugoslaviji.

“Njemačka je sredinom ‘90-ih godina otvorila svoje granice za mnoge izbjeglice iz BiH i dala im sklonište za godine koje su uslijedile. Od početka policija i tužilaštvo su tragali za navodnim počiniocima koji su došli u Njemačku i pokušali se skriti u ovoj zemlji izmiješani u grupi izbjeglica. Naš cilj se može opisati kroz sljedeće riječi: Nema sigurnog utočišta i nekažnjivosti za počinioce”, poručio je Zorn.

On je podsjetio da je na taj način uhapšen Druško Tadić, koji je izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, gdje je izrečena prva presuda ove institucije.

“U nekoliko drugih slučajeva, nakon dugogodišnje istrage policije i tužilaštva, njemački sudovi su počinioce proglasili krivima za pomaganje i podsticanje genocida u opštinama Doboj, Foča, Osmaci i Kotor Varoš”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, slične presude će biti moguće i u budućnosti, jer prema njemačkom pravu, ovi zločini ne zastarijevaju.

“Nijedan počinilac zločina genocida koji se krije u Njemačkoj ne bi trebalo da se osjeća sigurnim od istrage, privođenja i presude u budućnosti”, poručio je Zorn.

On je, između ostalog, kazao kako je izuzetno važno ono što su majke Srebrenice i Žepe uradile u proteklih 20 godina, podsjećajući svijet šta se dogodilo u 1995. godine u enklavama Srebrenica i Žepa.

“Potrada za navodnim počiniocima ovih zločina, prosljeđivanje dokaza koje ste imali sudijama i organizovanje dana sjećanja svake godine u Potočarima, ogroman je, ali istovremeno i veoma značajan posao”, naglasio je Zorn.

(Vijesti.ba)

Loading..