OVO JE NUSRET DIZDAREVIĆ: Bošnjak sa kokardom na glavi i komandant jedinice u tzv VRS

Jedinica “Meša Selimović” formirana je u augustu 1992. u selu Kulina kod Dervente na inicijativu rezervnog kapetana prve klase JNA Ismeta Đuherića iz Bosanskog Broda, uz pomoć generala Boška Kelečevića i tadašnjeg pukovnika Slavka Lisice.

Ismet Đuherić bio je prvi komandant jedinice tzv. VRS “Meša Selimović”, u čijem su sastavu bili uglavnom Bošnjaci s područja Bosanskog Broda i Dervente. Danas Đuherić sa suprugom Hanumicom živi u Sijekovcu kod Bosanskog Broda, a kao član Socijalističke partije tzv. RS Petra Dokića bio je izabran za predsjednika Skupštine općine Bosanski Brod.

Nusret Dizdarević iz Dervente naslijedio je Đuherića na mjestu komandanta jedinice “Meša Selimović”. Bio je član Dodikove stranke SNSD i smatrao je da je u Srebrenici počinjen genocid i ponosno isticao da mu je djed bio ugledni hodža, a sebe nije smatrao izdajnikom.

Dizdarević je januara 1993. u činu kapetana preuzeo komandu nad četom “Meša Selimović” koja je bila raspoređena na derventskom, brodskom, maglajskom i zavidovićkom ratištu.

Umro je u Derventi prošle godine u 68. godini života.

Loading..